Skyting i Oslo

40 unge menn siktet etter 18 skyteepisoder

Politiet har siktet 40 unge menn etter 18 skyteepisoder i Oslo det siste året, og understreker at Oslo fortsatt er en trygg by. Situasjonen er alvorlig, mener hovedstadens ordfører.

Kalenderen viser 12. mars, og klokka har så vidt passert midnatt i et boligområde på Lambertseter. Snøkledde veier og lyktestolper sørger for et snev av lys i den ellers mørke og rolige natta. Brått brytes stillheten av en rekke skarpe skudd fra pistoler og geværer. Minst seks av kulene treffer ei boligblokk. To andre går gjennom vinduene i den lokale fritidsklubben.

Ingen skal ha kommet til skade under episoden, men ifølge politiet var det bare tilfeldigheter at liv ikke gikk tapt. I starten av november må sju av mennene som skal ha vært involvert i skyteepisoden møte i retten. Det er imidlertid bare en brøkdel av antallet personer som er siktet for å ha løsnet skudd mot andre i hovedstaden det siste året.

– Gjør alt vi kan

40 unge menn er siktet i forbindelse med skyteepisoder i Oslo fra 7. oktober i fjor og fram til i dag. Et drap, fire drapsforsøk, en lang rekke trusler og skyting på åpen gate, er bare noe av innholdet i sakene Oslo-politiet etterforsker. Ingen av de totalt 17 sakene er henlagt, og samtlige siktede er menn i alderen 19–32.

– Generelt kan vi si at politiet bruker mye ressurser på disse sakene og vi gjør alt vi kan for å få de avgjort så raskt som mulig. Etterforskningen tar erfaringsmessig lengre tid når det er mange involverte personer og politiet må se om det er sammenhenger mellom flere av dem, sier Audun Kristiansen, politiinspektør i Oslo-politiet, til Dagbladet.

– Flere av sakene kan sees i sammenheng med hverandre og etterforskes derfor bredt. Noen bærer preg av uoverensstemmelser mellom personer, sier Kristiansen.

– En stund siden

Dagbladet er kjent med at flere av personene som er siktet har tilknytning til ulike gjengmiljøer i Oslo. Politiet ønsker imidlertid ikke å kommentere dette.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer

– Det kan være sammenheng mellom sakene, og det er noe vi ser etter. Men det vil ikke si at det er snakk om grupperinger, sier Kristiansen.

Flere av de siktede er, eller har vært, varetektsfengslet i forskjellige perioder. I to av sakene har politiet fortsatt ikke noen mistenkte, og i én av dem har de ingen fornærmet. I flere av sakene er det også flere siktede personer, og et betydelig antall blant de siktede er tidligere straffedømt.

Til tross for 18 skyteepisoder i hovedstaden det siste året, har politiet gjentatte ganger understreket at hovedstaden er trygg.

– Det er en stund siden sist, og vi får håpe det er en stund til neste gang. I tillegg er det ikke ofte at tilfeldig forbipasserende blir rammet, sier Kristiansen.

«Het konflikt»

Som hovedregel har skyteepisodene det siste året blitt knyttet til konflikter eller oppgjør mellom personer i et kriminelt miljø i hovedstaden. Etter de to, foreløpig siste, skyteepisodene i Oslo i slutten av august, beskrev politioverbetjent Roar Kvassheim konflikten som «het».

– Er Oslo fortsatt en trygg hovedstad?

– Ja. Vi legger ned en stor innsats for å oppklare disse sakene, og har nå mistenkte gjerningsmenn i de fleste sakene, svarer Kristiansen og legger til:

– Blir du pågrepet med ladd skytevåpen i Oslo, så blir du straffet.

– Etterforskes bredt

Han mener det faktum at politiet per september i år hadde siktet hele 40 personer i forbindelse med de ulike skyteepisodene viser at politiet tar sakene på det største alvor.

– Vi setter inn de ressursene vi mener det er nødvendig å bruke. Sakene etterforskes bredt og med et åpent sinn. Det er viktig for å kunne finne både gjerningspersoner og mulige sammenhenger mellom sakene. I den sammenheng er også personkunnskap en del av bildet.

Flere av de siktede er, eller har vært, varetektsfengslet i forskjellige perioder. I to av sakene har politiet fortsatt ikke noen mistenkte, og i én av dem har de ingen fornærmet. I flere av sakene er det flere siktede personer, og et betydelig antall blant de siktede er tidligere straffedømt.

– Flere av sakene kan sees i sammenheng med hverandre og etterforskes derfor bredt. Noen bærer preg av uoverensstemmelser mellom personer.

– Alvorlig situasjon

Oslos ordfører, Marianne Borgen, beskriver situasjonen som alvorlig.

– Det er jo snakk om en alvorlig situasjon, når det er såpass mange skyteepisoder i Oslo. Derfor er det viktig at politiet prioriterer å jobbe med disse sakene, og at det gis en høyt prioritet. Når det er sagt er det også mitt inntrykk at politiet gjør nettopp det, sier Borgen til Dagbladet.

Hun sier at selv om mange av de aktuelle skyteepisodene relateres til interne oppgjør i spesielle miljøer, så skaper slike episoder fortsatt utrygghet i de ulike bydelene.

– Jeg har selv besøkt bydeler som har vært utsatt for skyteepisoder, og snakket med barn og unge som synes det er skummelt, sier hun.

Borgen peker imidlertid på at statistikkene viser at Oslo i all hovedsak er en trygg by å bo og oppholde seg i.

– Likevel så skaper disse skyteepisodene utrygghet, og vi vil ikke ha det sånn i vår by. Oslo skal være en by der alle føler seg trygge, og hvor man kan gå hjem om kvelden uten å være redd. Det er heldigvis sånn for de aller fleste.

Her falt skuddene:

Her er de 18 skyteepisodene Oslo-politiet bekrefter har funnet sted i Oslo-området det siste året. En av hendelsene fant sted på Fjellhamar i Lørenskog 4. april i år. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.

Ensjø, 31. august:

VÆPNET: Et stort politioppbud kom til stedet etter en skyteepisode på Ensjø i Oslo i august.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
VÆPNET: Et stort politioppbud kom til stedet etter en skyteepisode på Ensjø i Oslo i august. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

En tilfeldig bil med to voksne og to barn ble truffet av et skudd som ble avfyrt fra en annen bil på Ensjø i Oslo. Ingen ble skadd i hendelsen. Politiet har siktet en 19 år gammel mann i saken. Politiet setter saken i sammenheng med skyteepisoden på Sagene 23. august.

Sagene, 23. august:

SKYTING: Flere skudd ble 23. august avfyrt på åpen gate på Sagene i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKYTING: Flere skudd ble 23. august avfyrt på åpen gate på Sagene i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

En 22 år gammel mann er siktet for skyting, etter at det 23. august i år ble løsnet skudd i området Arendalsgata og Grimstadgata på Sagene.

Haugenstua, 19. august:

Omkring klokka 21.15 ble en bil beskutt mens denne kjørte nordover på Østre Aker vei ved Haugenstua i Oslo.

Skuddene skal ha vært avfyrt fra en annen bil som kjørte parallelt med bilen som ble beskutt. Bilen som ble beskutt er en blå BMW 1-serie. Bilen det ble skutt fra skal være en mørk BMW X5.

Bjølsen, 19. august:

To navngitte menn var i leiligheten på Bjølsen i Oslo for å true en kvinne i forbindelse med en straffesak som snart kommer opp for retten, tror politiet. Det var klokka 2.05 natt til søndag at politiet ble kontaktet av flere innringere som meldte om skyting fra et vindu på en adresse i Oslo.

– Det er ikke avklart om det var skyting. Vi har foreløpig ikke funnet bevis på det og har ikke funnet våpen, sier operasjonsleder Rune Ullsand til NTB.

Alexander Kiellands plass, 9. mai:

Seint om kvelden 9. mai i år fikk politiet melding om at en taxisjåfør hadde blitt truet av en person med pistol. Vedkommende løp fra stedet, og få minutter seinere, klokka 23.40, fikk politiet inn første melding om at skudd hadde blitt avfyrt i Maridalsveien ved Aleksander Kiellands plass.

Vestli, 28. april:

VESTLI: Politiet rykket i april ut til Vestli i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VESTLI: Politiet rykket i april ut til Vestli i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det løsnes skudd utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen. En tomhylse ble funnet på åstedet. Ingen ble skadd, men en mann er pågrepet og siktet i forbindelse med skytingen.

Stovner, 29. april:

Politiet mottar melding om skudd på Stovner. Ingen er funnet skadd.

Holmlia, 24. april:

En 18 år gammel mann blir alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet på Holmlia. En 21 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Politiet har koblet hendelsen til et gjengmiljø i Oslo. Også en 23 år gammel mann ble varetektsfengslet i samme sak, siktet for grov kroppsskade.

Fjellhamar, 4. april:

Oslo  20180404.
En mann og en kvinne ble skutt gjennom et vindu i en leilighet i Lørenskog natt til onsdag. Tilstanden skal være alvorlig for begge. Ingen gjerningspersoner er foreløpig tatt.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20180404. En mann og en kvinne ble skutt gjennom et vindu i en leilighet i Lørenskog natt til onsdag. Tilstanden skal være alvorlig for begge. Ingen gjerningspersoner er foreløpig tatt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

En mor og hennes sønn blir skutt i en leilighet på Fjellhamar i Lørenskog. Begge blir alvorlig, men ikke livstruende skadd. Fire personer er pågrepet. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.

Oslo sentrum, 4. april:

Minst ett skudd blir avfyrt ved 13.20-tiden på åpen gate ikke langt fra Sentrum politistasjon i Oslo. To menn er siktet for drapsforsøk.

Jordal, 11. mars:

Natt til 11. mars ble det avfyrt skudd på Jordal der flere av de involverte fra skytinga den påfølgende natta også var til stede, ifølge politiet.

Bjørndal, 11. mars:

ORIENTERTE: Leder for felles enhet for etterforskning og etterretning, Grete Lien Metlid, orienterte om skyteepisodene som har vært i Oslo den siste tiden.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
ORIENTERTE: Leder for felles enhet for etterforskning og etterretning, Grete Lien Metlid, orienterte om skyteepisodene som har vært i Oslo den siste tiden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Politiet bekreftet i slutten av april at de etterforsker nok en skyteepisode. Skytteepisoden skal ha skjedd på Bjørndal natt til 11. mars, bare timer etter at det ble meldt om skyting på Jordal.

Lambertseter, 12 mars:

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer

Sju personer er tiltalt etter en skyteepisode på Lambertseter natt til 12. mars i år. Politiet tror det er snakk om et oppgjør i et kriminelt miljø. Tiltalen mot de sju har en strafferamme på seks års fengsel.

Bjørndal, 12. mars:

ÅSTED: Store politistyrker ble mobilisert da skytingen på Bjørndal begynte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ÅSTED: Store politistyrker ble mobilisert da skytingen på Bjørndal begynte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Ved 6-tida om morgenen ble en polsk 31-åring skutt og drept ved et parkeringshus på Bjørndal i Oslo. En 33 år gammel mann som er siktet for drapet har ifølge VG forklart at han kjørte seg fast mellom to garasjeanlegg på Bjørndal. Da tre forbipasserende hjalp han med å dytte bilen løs, skal det ha oppstått en uenighet mellom den siktede og den polske mannen. Det endte med at siktede skjøt ham.

Holmlia, 7. februar:

KRIMTEKNIKERE: Kriminalteknikere jobber på stedet der en person ble truffet av skudd på Holmlia sørøst i Oslo i februar i år.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRIMTEKNIKERE: Kriminalteknikere jobber på stedet der en person ble truffet av skudd på Holmlia sørøst i Oslo i februar i år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

En mann blir skutt flere ganger på Holmlia. Skadene er ikke livstruende.

Youngstorget, 5. februar:

BA OM HJELP: Politiet ba om hjelp til å identifisere personen som skjøt flere skudd mot Harmoni restaurant i Oslo natt til mandag 5. februar litt over klokken 03.
Foto: Politiet
BA OM HJELP: Politiet ba om hjelp til å identifisere personen som skjøt flere skudd mot Harmoni restaurant i Oslo natt til mandag 5. februar litt over klokken 03. Foto: Politiet Vis mer

Det skytes mot et utested i Torggata ved Youngstorget i Oslo. Ingen personer ble skadd.

Stortorget, 5. november 2017:

LØSNET SKUDD: Bildet viser politifolk som undersøker området rundt Stortorget, der en mann ble pågrepet etter å ha skutt mot bygninger. Det ble ikke meldt om skadde personer etter skytingen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LØSNET SKUDD: Bildet viser politifolk som undersøker området rundt Stortorget, der en mann ble pågrepet etter å ha skutt mot bygninger. Det ble ikke meldt om skadde personer etter skytingen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

En mann ble pågrepet for å ha skutt mot flere bygninger ved Stortorget i Oslo i morgentimene.

Holmlia, 7. oktober 2017:

OMFATTENDE SØK: Politiet igangsatte omfattende søk etter etter gjerningsmenn i området etter en skyteepisode på Holmlia 7. oktober i fjor. Her jobber politiet på åstedet. Foto: Daniel Laabak/Dagbladet
OMFATTENDE SØK: Politiet igangsatte omfattende søk etter etter gjerningsmenn i området etter en skyteepisode på Holmlia 7. oktober i fjor. Her jobber politiet på åstedet. Foto: Daniel Laabak/Dagbladet Vis mer

To unge menn ble pågrepet og siktet for drapsforsøk etter at en 21 år gammel mann ble kritisk skadd i en skyteepisode på Holmlia.