400 må gå i Jernbaneverket

Jernbaneverket skal redusere antall ansatte med 400 personer. For å klare det, ber de om 180 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jernbaneverket skal kvitte seg med fire hundre ansatte i driftsapparatet, noe som skal gjennomføres i løpet av de neste tre åra. Disse årsverkene kommer i tillegg til en pågående nedbemanning.

Jernbaneverket har ifølge NTB bedt staten om opptil 180 millioner i ekstraordinære bevilgninger. Hvis staten ikke punger ut, klarer de neppe å kvitte seg med de fire hundre innen 2007.

- Vil unngå oppsigelser

- Ei arbeidsgruppe konkluderer i en rapport at Jernbaneverket har grunnlag for redusere eget driftsapparat med 400 årsverk over en periode, sier Jernbaneverkets infrastrukturdirektør Jon Frøisland til Dagbladet.no.

Jernbaneverkets ledelse vil i utgangspunktet prøve å redusere antallet ansatte gjennom naturlige avganger og omstillinger.

- Vi ønsker å unngå oppsigelser, sier Frøisland.

Jernbaneverket håper å kunne redusere 100 til 150 årsverk gjennom naturlige avganger.

- De øvrige må skje gjennom aktiv omstillingsprosesser - for eksempel omskolering, sluttpakker og så videre, fortsetter Frøisland.

Tviler

De ansatte er i utgangspunktet åpne for sluttpakker og konkurranseutsetting, men er tvilende til tidsperspektivet.

- Vi tviler på om man kan fullføre en så stor reduksjon på tre år. Markedet for det vi driver med er ikke til stede, og da kan ikke Jernbaneverket betale folk for å slutte, for vi trenger kompetansen og kunnskapen de har, sier hovedtillitsvalgt i Jernbaneverket, Tor Egil Pålerud i Norsk Jernbaneforbund, til NTB.

Del av en plan

De nyeste nedbemanningsplanene er en del av et pågående effektiviseringsarbeid i Jernbaneverket, som nå har pågått i halvannet år.

- Ja, dette er en del av en pakke. Vi har foretatt en del grep, og har redusert antall ansatte fra 3600 i 2000, til 3450 i dag, sier Frøisland.

Med nedbemanningen i driftsapparatet og den pågående nedbemanningen i det administrative apparatet, håper Jernbaneverket å komme ned i 2600 ansatte innen år 2007. Dette inkluderer 250 ansatte i BaneService, som vurderes omgjort til aksjeselskap.

Nedbemanningen av de 400 vil bety at Jernbaneverket vil konkurranseutsette vedlikeholdstjenester for 150 millioner kroner mer i 2007 enn i dag, skriver Jernbaneverket i en pressemelding.

Jernbaneverket lover at nedbemanningen verken vil gå ut over kvalitet eller sikkerhet.

400 ANSATTE MÅ GÅ: Jernbaneverket skal bygge, drive og vedlikeholde jernbanenettet i Norge, og har blant annet ansvaret for spor og signalanlegg.