400 millioner rammes mens denne isen smelter

Smelter sju ganger raskere enn den gjorde for 30 år siden, ifølge ny forskningsrapport.

KRITISK: Grønlandsisen smelter raskere enn antatt, ifølge en ny forskningsrapport. Foto: Florian Ledoux/REX
KRITISK: Grønlandsisen smelter raskere enn antatt, ifølge en ny forskningsrapport. Foto: Florian Ledoux/REX Vis mer
Publisert

Tidligere i høst ble gatene i turistbyen Venezia oversvømt som følge av unormalt høyt flomvann. I framtida kan vi vente oss mer av dette, ifølge en ny rapport.

Så mye som 400 millioner mennesker langs verdens kyststrøk vil bli berørt av flom ved slutten av århundret, om Grønlandsisen fortsetter å smelte i dette tempoet, viser ny forskning.

Forskningsrapporten, som ble lagt fram tirsdag, hevder at Grønlandsisen smelter sju ganger raskere enn for 30 år siden. Siden 1992 har det ført til at havnivået har økt med 1,2 centimeter.

I tillegg skal Grønland ha mistet 3,8 trillioner tonn med is siden samme år. Og omfanget øker.

Norsk forsker

Hele 96 polarforskere skal ha deltatt i forskningen.

- En tommelfingerregel er at for hver centimeter havnivået øker, blir seks millioner flere utsatt for flom. Dette er ikke usannsynlige hendelser eller små ting, det er ting som vil være sterkt ødeleggende for kystsamfunn, sier forskningsleder Andrew Sheperd til Sky News.

Shepherd har ledet studien sammen med Erik Ivins ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i California. Studien er støttet av de europeiske og amerikanske romfartsorganisasjonene ESA og NASA. Direktør ved Nansensenteret i Bergen, Sebastian Mernlid har bidratt til studien.

Overfor Dagbladet sier han at situasjonen er alvorlig.

- Det er det fordi vi ser at isen smelter sju ganger raskere enn antatt, og at smeltingen har økt siden 1992, sier Mernlid til Dagbladet.

Forskerne advarer mot at selv om det tas drastiske grep mot global oppvarming nå, vil isen fortsette å melde i flere tiår framover.

Smelter

Det er ikke første gang at forskerne roper varsko om issmeltingen på Grønland. Slik Dagbladet skrev i sommer, mistet øya hele to milliarder tonn med is på én dag.

Selv om Grønland er ei stor øy med mye is, er det svært uvanlig at så mye is går tapt i midten av juni. Da ble det sagt at dette trolig blir et stort smelteår for Grønlandsisen.

I sommer var også store deler av Europa rammet av en hetebølge, som kunne sette fart på issmeltingen.

I juli 2012 smeltet isen på Grønland i rekordfart, noe som resulterte i så oppsiktsvekkende satellittdata at forskere fra NASA i utgangspunktet var overbevist om at noe måtte være feil.

I juni alene skal 160 milliarder tonn overflateis ha smeltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer