Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 400 nepalske arbeidere har dødd under VM-byggingen i Qatar

Nye avsløringer om elendige arbeidsforhold og grov utnyttelse før fotball-VM.

 FÅR KRITIKK:  Anleggsarbeidet på de nye VM-stadionene i Qatar kritiseres for dårlige arbeidsforhold. Flere organisasjoner har det siste året påpekt at sikringsutstyret er dårlig, arbeidere tvinges til å jobbe i temperaturer over 45 grader og at de ikke får utbetalt lønn. Foto: Amnesty International / The dark side of migration
FÅR KRITIKK: Anleggsarbeidet på de nye VM-stadionene i Qatar kritiseres for dårlige arbeidsforhold. Flere organisasjoner har det siste året påpekt at sikringsutstyret er dårlig, arbeidere tvinges til å jobbe i temperaturer over 45 grader og at de ikke får utbetalt lønn. Foto: Amnesty International / The dark side of migration Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken har siden i høst haglet mot Qatar på grunn av elendige arbeidsforhold for migrantarbeiderne som bygger stadionene til fotball-VM i 2022.

Nå viser en rapport fra en nepalsk menneskrettighets-organisasjon at 400 nepaler så langt har mistet livet i bygningsarbeidet.

Grov utnyttelse Den engelske avisen The Guardian har fått tilgang på rapporten, som publiseres av nepalske Pravasi Nepali Co-ordination Committee i neste uke.

Organisasjonen avdekker grov utnyttelse av nepalske migranter, og stiller spørsmål om hvor mange flere som må bukke under før Qatar er klar for VM i 2022.

- Flere arbeidere vil dø under byggingen av stadionene, enn det vil være spillere som spiller på dem, advarte generalsekretær Sharan Burrow i Den internasjonale sammenslutningen av fagforbund (ITUC), da de første avsløringene om dårlige arbeidsforhold kom i fjor.

Nepalske arbeidere utgjør rundt 20 prosent av arbeidsstyrken på VM-anleggene, i tillegg til arbeidere fra blant annet India, Bangladesh, Pakistan og Sri Lanka. De er i Qatar på en arbeidstillatelse som gjør at de verken kan flytte, bytte jobb eller forlate landet uten arbeidsgiverens tillatelse.

Frykter 4000 døde I november i fjor ga Amnesty International ut en rapport som viser at arbeiderne på anleggene utsettes for systematiske overgrep.

- Mens de bokstavelig talt bygger landet, utnyttes de mange migrantarbeiderne i Qatar på det groveste, sa Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge, om rapporten.

 DÅRLIG SIKRING:  Dette bildet fra november i fjor viser et av de mange byggeprosjektene i Qatar før fotball-VM i 2020. 94 prosent av arbeidsstyrken i Qatar er migranter, og ifølge en rapport fra Amnesty International utnyttes migrantene på det groveste. Foto: Amnesty International / The dark side of migration
DÅRLIG SIKRING: Dette bildet fra november i fjor viser et av de mange byggeprosjektene i Qatar før fotball-VM i 2020. 94 prosent av arbeidsstyrken i Qatar er migranter, og ifølge en rapport fra Amnesty International utnyttes migrantene på det groveste. Foto: Amnesty International / The dark side of migration Vis mer

Den fortalte om grusomme arbeidsforhold på byggeplassene, med arbeidere som ble tvunget til å jobbe tolv timer om dagen i temperaturer over 45 grader. Det til tross for at arbeidsmiljøloven i Qatar sier at de kun kan arbeide ti timer om dagen, og at ingen på grunn av varmen skal jobbe mellom 11.30 og 15.00 på sommeren.

Fagforeninger frykter at så mange som 4000 migranter må bøte med livet før fotball-VM, på grunn av den dårlige sikkerheten på arbeidsplassene, de dårlige boforholdene og et marginalt helsetilbud.

Amnestys rapport avdekket at mange arbeidere jobbet på byggeplassene uten hjelm og sikringsutstyr.

- Hva forventer du? Migranter utgjør hele 94 prosent av Qatars arbeidsstyrke, men de får ikke danne fagforeninger. 

Denne uka gikk FIFA og ut sa at forholdene for arbeiderne var uakseptable, men at det var lite de kunne gjøre med saken.

- Dette føydalsystemet eksisterte før VM. Hva forventer du av en fotballorganisasjon? FIFA lager ikke lovene i Qatar, sa FIFAs Theo Zwanziger til The Guardian.

Internasjonale fagforeninger har oppfordret FIFA til å kreve reformer i arbeidsforholdene, og at det skal være et krav for at VM skal arrangeres i Qatar.

- Press og trusler vil ikke oppnå mye. Avgjørelsen om å gi VM til Qatar er allerede tatt, enten jeg liker det eller ikke, sa Zwanziger, som tidligere har kritisert at VM i Qatar er flyttet til vinterhalvåret.

 TRANGE BOFORHOLD:  En rapport fra Amnesty International har avslørt dårlige boforhold for migrantene i Qatar. Mange av migrantene får tildelt bolig av arbeidsgiverne. Foto: Amnesty International / The dark side of migration
TRANGE BOFORHOLD: En rapport fra Amnesty International har avslørt dårlige boforhold for migrantene i Qatar. Mange av migrantene får tildelt bolig av arbeidsgiverne. Foto: Amnesty International / The dark side of migration Vis mer

FIFA-representanten fra Tyskland sier at søkelyset på Qatar, på grunn av VM, forhåpentligvis vil føre til positive endringer for arbeiderne. Fotballorganisasjonen har krevd at Qatar leverer en rapport på arbeidsforholdene nå i midten av februar.

Qatar har flere ganger lovet bedring av arbeidsforholdene, men ifølge Amnesty International har det skjedd lite.

 EVENTYRLIG:  Dette bildet viser hvordan en ny VM-by skal reise seg fra ørkenen i Al-Wakrah for fotball-VM i 2020. Qatar blir da det første landet i Midtøsten som skal arrangere VM. De mange utbredringene og stadionene i landet bygges ved hjelp av utenlandske migrantarbeidere, hvorav 20 prosent kommer fra Nepal. Foto: Qatar 2022 committee / AFP Photo / NTB Scanpix
EVENTYRLIG: Dette bildet viser hvordan en ny VM-by skal reise seg fra ørkenen i Al-Wakrah for fotball-VM i 2020. Qatar blir da det første landet i Midtøsten som skal arrangere VM. De mange utbredringene og stadionene i landet bygges ved hjelp av utenlandske migrantarbeidere, hvorav 20 prosent kommer fra Nepal. Foto: Qatar 2022 committee / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart