Russlands invasjon av Ukraina:

- 400 russere drept

Rundt 400 nymobiliserte russiske soldater skal ha blitt drept i et ukrainsk luftangrep på nyttårsaften. Ytterligere 300 skal ha blitt skadd.

DREPT: Denne skolen i russisk-okkuperte Makijivka i Donetsk fylke skal ha blitt brukt som kaserne for russiske soldater. Nyttårsaften ble bygningen rammet av et ukrainsk luftangrep. Foto: Google Maps
DREPT: Denne skolen i russisk-okkuperte Makijivka i Donetsk fylke skal ha blitt brukt som kaserne for russiske soldater. Nyttårsaften ble bygningen rammet av et ukrainsk luftangrep. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På nyttårsaften ble en skolebygning i den russisk-okkuperte byen Makijivka i Donetsk fylke rammet av et ukrainsk luftangrep.

Skolen skal ha blitt brukt som kaserne for mobiliserte russiske soldater.

Ukrainske myndigheter hevder at luftangrepet drepte rundt 400 russiske soldater, og skadet om lag ytterligere 300, skriver Ukrajinska Pravda.

Russiske myndigheter bekrefter for en sjelden gangs skyld at et større antall soldater ble drept i et ukrainsk luftangrep, men hevder antallet er 63, skriver NTB.

Hvis opplysningene fra ukrainske myndigheter stemmer, har Vladimir Putins brutale krigsmaskin lidd et av sine største enkelttap i Ukraina.

MAKIIVKA: Bare minutter inn i det nye året gikk Ukraina til angrep på en skole i den russisk-okkuperte byen Makiivka i Donetsk-regionen. Russiske soldater skal ha oppholdt seg inne på skolen over lengre tid, og ifølge ukrainske myndigheter skal over 400 russiske soldater ha blitt drept i angrepet. Video: Nexta Vis mer

«Farlig og kriminelt»

Russiske myndigheter har gjort det ulovlig å dele informasjon om landets militære tap i Ukraina, men selv regimetro russiske programledere og journalister har gått ut og beskrevet tapene som «betydelige».

«Jeg vil minne om at det er en lov mot å tallfeste militære tap (opp til 15 års fengsel)», skriver den svært profilerte programlederen Vladimir Solovjov, også kjent som «Putins favoritt», til sine 1,3 millioner følgere på Telegram.

Videre går han i rette mot påstanden, som spredte seg på sosiale medier i Russland, om at hele 500 russiske soldater ble drept i angrepet.

«Tapene var betydelige (jeg kommer ikke til å dele de konkrete tallene), men de var ikke i nærheten av 500», skriver Solovjov videre.

«PUTINS FAVORITT»: Vladimir Solovjov har et daglig TV-program i Russland, og er en av landets mest kjente programledere og propagandister. Han blir kalt «Putins favoritt». Foto: AFP / NTB
«PUTINS FAVORITT»: Vladimir Solovjov har et daglig TV-program i Russland, og er en av landets mest kjente programledere og propagandister. Han blir kalt «Putins favoritt». Foto: AFP / NTB Vis mer

Den kjente russiske journalisten Andrej Medvedev kritiserer russiske myndigheter, i særdeleshet militæret, for ikke å ha sikret de russiske soldatene godt nok.

«Å plassere personell i bygninger framfor tilfluktsrom, er direkte assistanse til fienden», skriver Medvedev på Telegram.

«Det er farlig og kriminelt å anse fienden for å være en tosk som ikke ser noen ting», legger han til.

«FAKE NEWS»: Sveriges forsvar stempler Russlands påstand om bruk av artillerisystemet Archer i Ukraina som «fake news». Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Her går fronten

Makijivka ligger om lag én mil øst for byen Donetsk, hovedstaden i fylket med samme navn.

Frontlinjen går om lag halvannen mil vest for byen Donetsk, som siden 2014 har vært i hendene til russiske hybridstyrker og den såkalte «Folkerepublikken i Donetsk» (DPR).

I dette området har ikke frontlinjen beveget seg stort siden 2014, men siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar i fjor, har russiske okkupert store deler av Luhansk fylke, og deler av Zaporizjzja og Kherson fylke.

Luhansk og Donetsk fylker utgjør til sammen Donbas-regionen, øst i Ukraina.

I romjula og nyttårshelga har Russland gjennomført omfattende luftangrep mot ukrainske byer. Seinest natt til mandag ble Ukrainas hovedstad rammet av en ny bølge med droneangrep.

Igjen var kritisk infrastruktur tilsynelatende målet for de russiske angrepene, og det er strømbrudd i hovedstaden.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer