400 skadd i jordskjelv

Japan ble rystet i natt - sendte ut tsunamivarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kraftige skjelvet rystet sørkysten av Japan i natt og ble målt til 7 på Richters skala. Skjelvet varte i rundt 30 sekunder, og det var vanskelig å holde seg på bena, sier vitner. Verst er det i byen Fukuoka, der en kvinne omkom da en vegg falt over henne og hundrevis ble skadet. Mange har fått gjenstander over seg eller blitt truffet av ting som har falt fra hyllene i hjemmene deres, og noen som laget mat da skjelvet kom, har fått brannskader. Til sammen er minst 400 mennesker skadd.

Bygninger fikk også skader, og skjelvet fikk japanske myndigheter til å sende ut et tsunamivarsel. De som bor helt nede ved vannet, ble bedt om å trekke seg innover i landet.

Etter jordskjelvet kom det minst 80 etterskjelv, og flere av etterskjelvene nådde 4 på jordskjelv-skalaen. Skjelvet har skremt innbyggerne voldsomt, selv om tsunamivarselet ble kalt tilbake etter en stund. Telefonlinjene er overbelastet, og mange steder har vann- og strømforsyningen falt ut.

Flere av byene i området er rammet av jordras. Byene Fukuoka, Nagasaki og Saga ligger nærmest episenteret, som var bare 10 kilometer under havbunnen. Japan ligger langs den såkalte Ildringen i Stillehavet, et område som er spesielt jordskjelvutsatt. Derfor stilles det strenge krav til bygninger, og det holdes jevnlig øvelser i hva som skal gjøres når det kommer et skjelv.