Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mumie funnet i 1915. Nå vet forskere hvem det var:

4000 år gammel gåte løst av FBI. Har funnet ut hvem mumien var

DNA fra en 4000 år gammel tann avslører identiteten til mumien.

GÅTE: Mumiehodet ble funnet i 1915, og identiteten har lenge vært en gåte. Foto: Harvard University—Boston Museum of Fine Arts Expedition
GÅTE: Mumiehodet ble funnet i 1915, og identiteten har lenge vært en gåte. Foto: Harvard University—Boston Museum of Fine Arts Expedition Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettsmedisinske forskere fra FBI har nå løst et 4000 år gammel mysterium. Ved hjelp av DNA-et i en tann har de klart å avsløre identiteten til en egyptisk mumie.

I 1915 ble et avskåret mumiehode funnet i hjørnet av en tom grav i den egyptiske nekropolisen Deir el-Bersha. Graven skal ha tilhørt guvernør Djehutynakht og hans kone, men forskere har ikke lykkes i å finne ut hvem hodet faktisk tilhørte.

En guvernør

- Vi visste ikke om det var Djehutynakht eller hans kone, sier Rita Freed, kurator på Boston Museum of Fine Arts til CNN. Museet har lagret alt innholdet i graven siden 1920.

Men nå kan FBIs rettsmedisinere slå fast at hodet har tilhørt en mann, og at mannen er guvernør Djehutynakht.

Funnene er nylig publisert i tidsskriftet Genes.

Ifølge CNN er funnet et bevis på de teknologiske framskrittene innenfor DNA-forskningen.

- Vi vet nå at FBI har utviklet en teknikk for å rekonstruere et svært nedbrutt DNA. Hvis de kan rekonstruere et 4000 år gammelt DNA, da kan de rekonstruere omtrent alt, sier Rita Freed.

Ba FBI om hjelp

Hodets alder og ørkenmiljøet den ble funnet i, har gjort det ekstra vanskelig å hente ut DNA-et. Rettsmedisinsk forsker i FBI, Odile Loreille, sier til CNN at DNA degraderes raskere under varme forhold, og at de derfor var forberedt på å ikke være i stand til å hente ut DNA fra hodet.

I flere år har forskere jobbet for å identifisere mumien.

I 2005 ble mumiehodet sendt til Massachusetts General Hospital, hvor det ble gjennomført en CT-skanning av det. Dette ga ingen resultater.

Fire år seinere prøvde forskere på sykehuset å trekke ut en av mumiens tenner, i håp om å finne DNA-spor. Men heller ikke det ga resultater.

Det var da FBI ble koblet inn.

Tanna, som allerede var trukket ut på sykehuset i Massachusetts, ble overlevert til Odile Loreille, rettsmedisiner i FBI. Loreille har tidligere blant analysert DNAet til en baby som døde på Titanic og til en 130 000 år gammel hulebjørn.

- Veldig overrasket

- Jeg trodde ikke dette kom til å fungere. Jeg tenkte DNAet ville vært for degradert eller at vi ikke hadde nok materiale, sier Loreille til CNN.

For å få tak i DNAet boret de hull i tanna, samlet pulveret, løste det opp i en kjemisk løsning, før de kjørte den gjennom en DNA-kopimaskin og et sekvenseringsinstrument.

Loreille studerte dataene og kunne med det fastslå at det var hodet til guvernør Djehutynakht som ble funnet i 1915.

- Jeg ble veldig overrasket. Vi var heldige, sier Loreille.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!