Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

4000 år gammel grav i Østfold

Arkeologer har funnet en 4000 år gammel grav i Aremark kommune i Østfold. Dette er den fjerde graven fra yngre steinalder som er åpnet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gravkammeret er 3 meter langt 1 meter bredt. Vegger og tak er laget av store steiner. De største steinene veier flere hundre kilo. Inne i graven er det funnet pilspisser, tre flintdolker og en flintskrape.

Funnene styrker forskernes teorier om at det har vært god kontakt mellom folk i Skandinavia allerede i år 2100 før Kristus. Forskerne vet også at iallfall deler av befolkningen var bofaste i jordbrukssamfunn.

Tidligere er det åpnet tre såkalte hellekistegraver i Norge. To er åpnet på Verket i Hurum, mens en er åpnet på samme sted som denne graven. Det er 80 år siden en hellekistegrav ble åpnet i Norge.

- I Norge er det færre enn ti hellekistegraver fra slutten av steinalderen, sier professor Einar Østmo ved Oldsaksamlingen ved Universitetet i Oslo.

(NTB)