USA:

4000 beagler reddet fra marerittet

Mer enn 300 beaglevalper døde i fjor på oppdrettsanlegget som nå er anklaget for mer enn 70 dyrevelferdsbrudd.

LOGRENDE GLEDE: Fire tusen beagler, som har tilbrakt mesteparten av livet på et oppdrettsanlegg i Virginia, leter etter kjærlige hjem. Foto: Homeward Trails Animal Rescue
LOGRENDE GLEDE: Fire tusen beagler, som har tilbrakt mesteparten av livet på et oppdrettsanlegg i Virginia, leter etter kjærlige hjem. Foto: Homeward Trails Animal Rescue Vis mer
Publisert

Siden 2021 har Envigo avlssenter i Cumberland i den amerikanske delstaten Virginia vært etterforsket for brudd på dyrevelferd. Envigo leverer beagler til medisinske og andre forskningsformål.

Etter en rekke inspeksjoner som spenner over ni måneder, ble det ifølge CNN rapportert om mer enn 70 brudd på dyrevelferd ved oppdrettsanlegget.

Forferdelige forhold

Beaglene ble holdt i små rom der avføringen hopet seg opp. Hundene gjennomgikk smertefulle medisinske vitenskapelige eksperimenter og fikk dårlig medisinsk behandling ved anlegget.

Ifølge The New York Times er det blitt rapportert om underernærte, syke og skadde hunder. Flere hunder skal ha blitt avlivet framfor gitt medisinsk behandling.

Dødelighetsregistreringer gjennomgått av det amerikanske landbruksdepartementet viste over 300 valpedødsfall fra 1. januar 2001 til 22. juli 2021. Samtlige dødsfall ble ifølge CNN tilskrevet ukjent årsak.

Anlegget gjorde ingen ting for å fastslå årsaken slik at man kunne unngå liknende dødsfall i framtida.

Enorm redningsaksjon

Envigos morselskap Inotiv kunngjorde i juni at de ville stenge avlsanlegget i Cumberland.

ENORM OPPGAVE: I løpet av 60 dager skal det flyttes og plasseres 4000 beagler til ulike ompalsseringssentre. Foto: Homeward Trails Animal Rescue
ENORM OPPGAVE: I løpet av 60 dager skal det flyttes og plasseres 4000 beagler til ulike ompalsseringssentre. Foto: Homeward Trails Animal Rescue Vis mer

Da var det allerede blitt fjernet 446 beagler fra anlegget av Humane Society of the Unted States (HSUS), en ideell organisasjon som fokuserer på dyrevelferd. Nå har en føderal domstol godkjent planen for å få fjernet og omplassert de resterende 4000 beaglene.

I en uttalelse 7. juli sier HSUS at de samarbeider med et stort nettverk av samarbeidspartnere for å kunne gjennomføre den enorme oppgaven med å sikre omplassering av hundene.

«Nå som domstolen har godkjent den felles overføringsplanen, forbereder vi og våre partnere oss på å komme raskt i gang for å kunne plassere disse beaglene i kjærlige hjem.»

Rask adopsjon

En av de ideelle organisasjonene og dyrevelferdsgruppene som bistår HSUS i overflyttingen, er Homeward Trails Animal Rescue i Fairfax Station i Virginia. Forrige måned overtok de ansvaret for 36 av de 475 beaglene som ble reddet fra avlssenteret.

SØKER NYTT HJEM: Unghunder slik som denne sjarmøren er blant de som flyttes ut av anlegget først. Foto: Homeward Trails Animal Rescue
SØKER NYTT HJEM: Unghunder slik som denne sjarmøren er blant de som flyttes ut av anlegget først. Foto: Homeward Trails Animal Rescue Vis mer

I en kommentar til CNN sier administrerende direktør og grunnlegger av Homeward Trails, Sue Bell, at samtlige hunder ble adoptert på bare tre uker.

- Vi håper å få fraktet rundt 200-250 beagler bort fra eiendommen i løpet av 19. juli, sa Bell.

Første prioritering for gruppa, er å hente ut drektige hunder, unghunder og mødre med valper som ennå ikke er avvent.

- Vi foretrekker at de gravide hundene ikke føder på det anlegget. Vi håper å få dem hjem først, sa Bell.

Etter det vil det fortsatt være tusenvis av voksne beagler som må fjernes fra eiendommen.

Klare for nye hjem i august

Ifølge rettsdokumenter innhentet av USA Today, vil Envigo betale en avgift for hver hund for å hjelpe krisesentre med å forberede kjæledyrene for adopsjon.

Dersom alt går etter planen, bør hundene begynne å ankomme sine nye hjem i august etter at de er sterilisert eller kastrert, vaksinert og behandlet for eventuelle helsemessige forhold.

GIGAVEPS: - Summingen hørtes nesten ut som en fugl, forteller Pippip Ferner til Dagbladet. Video: Pippip Ferner. Vis mer

To av de som nå feirer at beaglene flyttes ut av oppdrettsanlegget, er Virginia-senatorene Mark Warner (D) og Tim Kaine (D).

I en felles uttalelse skriver de at de har brukt måneder på å presse det amerikanske landbruksdepartementet til å iverksette tiltak mot Envigo etter dets vedvarende og grove misbruk av dyrevelferdslover. Nå er de glade for å se at håndhevelsestiltak blir utført.

«Vi er også glade for å vite at Inotiv - Envigos morselskap - vil stenge Cumberland-anlegget sitt og at ingen flere hunder vil bli utsatt for de forferdelige forholdene og den utilgivelige nøden som så mange hunder og valper har utholdt på anlegget. Vi vil fortsette å jobbe i Senatet for å forhindre mishandling av uskyldige dyr over hele Virginia og nasjonen.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer