4 000 fryktes druknet

Fire tusen mennesker kan ha blitt drept i et hav av gjørme i kjølvannet av orkanen Mitch. Ti landsbyer med flere tusen innbyggere ble begravd i leira som raste nedover vulkanen Casita i Nicaragua natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ FLUKT: Desperate mennesker på flukt fra gjørmedalen i Nicaragua. Hele landet er forvandlet til innsjøer.

- Utenriksdepartementet opplyste i natt at de har fått henvendelser fra familier som har sine nærmeste i katastrofeområdet. De ønsker hjelp til å komme i kontakt med dem.

Flere norske hjelpeorganisasjoner har prosjekter i området.

- Vi har foreløpig ikke fått savnet-meldinger, sier ambassadesekretær Hege Fisknes i den norske ambassaden i Guatemala.

Hele det orkanrammede området er livløst. Døde mennesker ligger spredt ut over, sier ordføreren i byen Pesoltega.

58 mennesker ble trukket døde fram av gjørma etter leirraset i det nordlige Nicaragua, og minst 330 mennesker ble levende begravd da åssida løsnet og falt over de små landsbyene med hus av bølgeblikk og stein.

Katastrofen skjedde da vannet flommet over krateret i den utdødde vulkanen, fosset over kanten og reiv med seg leire og stein nedover.

Dødstallet stiger

Med den siste katastrofen i Nicaragua er de offisielle dødstallene etter orkanen Mitch kommet opp i 978, men myndighetene i Nicaragua og Honduras frykter at flere tusen kan være drept av storm, oversvømmelser og ras.

Mange innbyggere av landsbyene ved foten av vulkanen klarte å rømme før raset kom, men tallet på omkomne vil trolig stige.

2400 mennesker skal være savnet bare i dette området .

Veier er sperret av vannet, bruer er tatt av flom og redningsmannskapene har hatt store problemer med å komme landsbyene i det nordlige Nicaragua til unnsetning.

Dødstallene inkluderer 467 mennesker i Nicaragua og 248 i Honduras. I El Salvador mistet 63 mennesker livet og i Guatemala 15. Åtte har mistet livet andre steder i Mellom-Amerika og i Mexico.

Tropisk storm

Mitch, som nå er nedgradert til en kraftig tropisk storm, feide i går innover det sørvestlige Guatemala med øsende regnvær.

Det var ventet mellom 12 og 25 centimeter nedbør i Guatemala, Honduras, El Salvador og det sørlige Mexico. I Guatemala ble særlig området ved Coban hardt rammet. Ni mennesker, blant dem en mor og hennes fire barn, omkom i flomvannet.

Nasjon i fare

I Honduras' hovedstad Tegucigalpa ble nærmere en tredjedel av husene skadd eller ødelagt. Hele kvartaler i de fattigere bydelene er jevnet med jorda eller feid bort av flomvannet fra Choluteca-elva.

- Hele nasjonen er i fare, sier sjefen for det honduranske flyvåpenet.

Myndighetene i El Salvador og Guatemala erklærte lørdag nasjonal unntakstilstand etter at flodbølger hadde skyllet med seg tretti mennesker og ødelagt hjemmene til tusener av landets innbyggere. Talsmannen for USAs kystvakt, Jeff Hall, sa at det ikke var mye man kunne gjøre så lenge været var som det var. Orkanen Mitch har nå blitt rangert som den fjerde sterkeste orkanen i dette århundre.

Overmenneskelig

Med et regnfall på over ti centimeter i timen ble broer og trær revet overende av rasende flodbølger og jordras. Hundre småsamfunn ble isolerte og sto uten mat, vann og medisin.

I Posoltega-regionen, som regnes som et av de hardest rammede områdene, konstaterer redningsmannskapene at det er umulig å nå fram med hjelp fra luften eller langs landeveiene.

Presidenten i Honduras, Carlos Flores Facusse, sa at overmenneskelig innsats fra redningsmannskapene var nødvendig for å hjelpe de som var rammet av Mitch.

Redningsmannskapene og måtte bruke helikoptre og båter for å nå fram til de ofrene som fremdeles klamret seg fast til hustak.