4000 hjelpepleiere i streik

3987 hjelpepleiere er i streik fra klokken 07.00 i dag, etter at YS Kommune-forbundet Norsk Helse- og Sosialforbund har sagt nei til riksmeklingsmannens forslag til løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Også maskinistene i YS Kommune har gått imot forslaget. 75 maskinister går derfor ut i streik. Dette gjelder samtlige maskinister i Finnmarks fylkesrederi og maskinister ved flere sykehus i landet.

I kommune streiker i tillegg 1.860 medlemmer fra AF-Kommune. Det ble gitt et generelt tillegg på 10 000 kroner i kommunal sektor, mens noen lønnstrinn i tillegg fikk et variabelt tillegg på mellom 100 og 1300 kroner.

- Verdsetter ikke oss

Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) aksepterte ikke riksmeklingsmannens skisse til løsning fordi de mener at lønnsforskjellen mellom deres medlemmer og det som en industriarbeider får i lønningsposen ikke er redusert.

- Dette er et signal om at verken arbeidsgivere eller politikere ønsker eller vil verdsette arbeidet med mennesker like høyt som arbeidet bak maskiner og samlebånd, sier første nestleder i NHS, Bjørg Bodi.

Den andre grunnen til at NHS ikke aksepterte tilbudet var at de mener at etter dette oppgjøret er det i kommunesektoren fortsatt like langt igjen til kvinnedomminerte og mannsdomminerte utdanningsløp er likestilt.

Aksepterte tilbudet

-Årslønnsveksten for 1998 blir på linje med lønnsoppgjøret i privat og statlig sektor. For KS er dette viktig for at kommuner og fylkeskommuner skal kunne beholde og rekruttere nødvendig arbeidskraft og derved sikre et godt tjenestetilbud til innbyggerne, sier Erik Bartnes, forhandlingsleder i Kommunenes Sentralforbund (KS).

Det anbefalte framlegget til ny hovedtariffavtale representerer en årslønnsvekst på 6,1 prosent i 1998. Profilen er innenfor det mandat som er gitt for tariffoppgjøret og tilgodeser særlig lavere og midlere sjikt, ifølge KS.

Kommunenes Sentralforbund aksepterte tilbudet

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer