Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

4000 kinesere dør årlig på grunn av forurensing. I India er luftkvaliteten enda verre

13 av de 20 mest forurensete byene i verden er indiske, ifølge WHO.

I VERDENSTOPPEN: Etter å ha kartlagt 1600 byer i 91 land i perioden 2008-2013, fant WHO at 13 av de 20 mest forurensete byene i verden er indiske. Dette bildet fra november 2015 viser et veikryss i New Dehli. Byen har fått det tvilsomme kallenavnet «verdens skitneste by». Foto: AP Photo /Tsering Topgyal/NTB Scanpix
I VERDENSTOPPEN: Etter å ha kartlagt 1600 byer i 91 land i perioden 2008-2013, fant WHO at 13 av de 20 mest forurensete byene i verden er indiske. Dette bildet fra november 2015 viser et veikryss i New Dehli. Byen har fått det tvilsomme kallenavnet «verdens skitneste by». Foto: AP Photo /Tsering Topgyal/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I starten av desember endret myndighetene i Beijing for første gang i historien farekategorien for luftforurensning fra oransje til rød.

Kode rød forteller at det medfører stor helsefare å bevege seg utendørs, og barnehager og skoler rådes til å holde stengt. Utendørs anleggsarbeid forbys, og deler av industrien må ta pause.

Fredag i forrige uke gikk alarmen i Kinas hovedstad Beijing nok en gang. Tidligere i uka hadde målinger vist at partikkeltettheten i lufta var på nesten 300 mikrogram per kubikkmeter. Det er langt over anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) som har en maksgrense på 25.

4000 mister livet årlig Ifølge Berkeley Earth, en NGO som forsker på klimaendringer, dør over 4000 mennesker av luftforurensing i Kina hvert år. Forskningsrapporten er blant annet publisert i tidsskriftet Plos One.

Årsaken til Beijing-smogen er sammensatt. Bruken av kull som brensel er utbredt, i tillegg kommer utslipp fra biler og anleggsarbeid.

Alt dette forverres av fuktig luft og mangel på vind.

India verst Til tross for det ekstremt høye nivået av luftforurensing i Bejing akkurat nå, viser WHO-tall fra 2014 at situasjonen generelt er langt verre i India enn i Kina.

Etter å ha kartlagt 1600 byer i 91 land i perioden 2008-2013, fant WHO at 13 av de 20 mest forurensete byene i verden er indiske, skriver Forbes.

Mens Beijing har en gjennomsnittlig partikkeltetthet på 56 i perioden 2008-2013, er verdien for New Dehli hele 153.

Det siste tiåret har luftforurensinga økt så kraftig at når være blir kaldt, så forvandles byen til et «grått, smogfylt helsemareritt», ifølge Reuters.

Dette har ført til at New Dehli har fått det tvilsomme kallenavnet «verdens skitneste by».

Forpliktet seg til kutt I forskningsrapporten til Berkeley Earth har de ikke sett på indiske dødsfall knyttet til luftforurensing, men en studie publisert i september i år viser at 1780 mistet livet hver dag i India i 2010 på grunn av den farlige lufta.

I Kina ser det ut til at myndighetene er i ferd med å ta alvoret innover seg.

I forbindelse med den historiske Parisavtalen har de forpliktet seg til å redusere kraftverkutslipp med 60 prosent innen 2020, i tillegg til at de også har skrevet under på togradersmålet.

India var blant de mest skeptiske til å målfeste omfattende utslippskutt under klimakonferansen, men Indias statsminister uttrykte seg likevel positiv om den endelige avtalen.

- Klimarettferdigheten har seiret, og vi skal alle stå sammen i arbeidet med å skape en grønnere framtid, sa statsminister Narendra Modi etter avtalen var undertegnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media