Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

4000 må gå i SAS

SAS-ansatte går en tøff vår i møte: Flyselskapet skal kvitte seg med 4000 medarbeidere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spareplanen ble offentliggjort i Stockholm i dag. SAS har i dag 20 000 ansatte, og i spareplanen er 4000 ansatte definert som overtallige. Alt fra piloter til bakkeansatte, salg og administrasjon, vil bli berørt av nedbemanningen.

Dropper betalt spisepause

De siste dagene har SAS-tillitsvalgte og ledere sittet sammen for å finne ut hvordan konsernet kan spare mest mulig penger på enkle tiltak. Avtaler er reforhandlet, og fagforeningene har gitt avkall på opparbeidede goder.

- Vi har gått med på at vi ikke trenger å ha betalt spisepause og gitt avkall på fridager, sier Marion Moberg. Hun er styremedlem i Norsk Kabinforening.

I tillegg skal de kabinansatte øke tida de er i lufta. Det betyr en kraftig økning i arbeidstida for samme lønn - i år er det nemlig lønnsfrys.

Kabinforeningen i Norge har rundt 1400 medlemmer.

Fagforeningene trekker lasset

35 av de 39 fagforeningene i konsernet har allerede gått med på en avtale. Ifølge pressemeldingen må "resterende faglige forhandlinger sluttføres i henhold til planen" for at SAS skal kunne spare de neste 6-8 milliardene.

- Tiltakene er nødvendige for konsernets evne til å konkurrere, og vil danne det rette grunnlaget for en framtidig ekspansjon. Vi har nådd meget gode resultater i forhandlingene med samtlige fagforeninger med unntak av de kabinansatte, sier konsrensjef Jørgen Lindegaard i en pressemelding.

Åpner utenlandsruter likevel

SAS jobber fra før med å kutte 12 milliarder i budsjettet. Nå må altså ledelsen kutte 6-8 milliarder til.

- Det har vært styremøte i dag. At situasjonen er dramatisk, var vel ingen overraskelse, sier informasjonskonsulent Trine Løvberg i SAS.

- Hvor mange mister jobben i Norge?

- Det er for tidlig å si noe om. Spekulasjoner er litt dumt, sier Løvberg.

Foreløpig kan hun heller ikke si noe om hva som skjer med flytilbudet og prisene for norske SAS-passasjerer.

- Dette drar jo ned produksjonen. Samtidig åpner vi nye direktelinjer fra Stockholm og Oslo.

- Hva med innenlandsrutene?

- Det er for tidlig å si noe om, jeg kan ikke utfylle om dét, svarer Løvberg.

I pressemeldingen fra SAS sier Jørgen Lindegaard at flykonkurransen er knallhard og at SAS må bli både bedre og billigere:

- Vi må kunne tilby flere og billigere reiser på det skandinaviske markedet. Ambisjonen er å øke trafikken med flere linjer fra Stockholm og Oslo.

KUTTER: SAS-konsernsjef Jørgen Lindegaard kvitter seg med 4000 ansatte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media