STREIKER: Spanske politistyrker forsøkte å innta Catalonia i fire cruiseskip, men katalanske havnearbeidere nektet å fortøye båtene. Foto: AFP photo / Josep Lago/ NTB Scanpix
STREIKER: Spanske politistyrker forsøkte å innta Catalonia i fire cruiseskip, men katalanske havnearbeidere nektet å fortøye båtene. Foto: AFP photo / Josep Lago/ NTB ScanpixVis mer

Demonstrasjoner i Spania

4000 politimenn sendt til Barcelona - havnearbeidere nektet å fortøye skipene

Spanias riksadvokat truer med å arrestere flere hundre ordførere som bidrar til Catalonias folkeavstemning. Norsk forsker sier avstemningen ikke vil endre noen ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld samlet tusenvis av mennesker seg utenfor finansdepartementet i den katalanske hovedstaden Barcelona. De protesterte mot spanske myndigheters forsøk på å avlyse Catalonias folkeavstemning om uavhengighet ved å gripe inn i stemmegivningen med domstoler og politi.

Myndighetene kaller avstemningen, som etter planen skal avholdes 1. oktober, ulovlig. Det melder The Telegraph.

Ifølge Independent samlet 4000 demonstranter seg utenfor visepresident Josep Maria Joves kontor i går for å fortelle ham at de likevel skal stemme ved valget.

Seinere onsdag kveld tok sinte demonstranter til Barcelonas gater etter at spansk politi arresterte 14 mennesker som demonstrerte mot den spanske regjeringens forsøk på å stoppe regionens kontroversielle folkeavstemning.

Demonstrantene ropte «fascister» og «kom dere ut, okkupasjonskrefter» mens politiet brøt inn i opprøret.

Flere hundre ordførere kan arresteres

Samtidig fikk sivilgarden ordre fra en dommer i regjeringskontorene i Barcelona om å beslaglegge stemmeurner, stemmesedler og valgpamfletter og å arrestere de folkevalgte som jobber med avstemningen. De gjennomsøkte katalanske myndigheters økonomi-, utenriks-, arbeids- og sosialtjenesteavdelinger.

Offentlig ansatte som bidrar til avstemningen holdes strafferettslig ansvarlige av myndighetene. Flere regjeringsansatte, blant annet Catalonias statssekretær, Josep Lluís Salvadó, generalsekretær for finansdepartementet, Josep Maria Jové, og visepresident Oriol Junqueras ble arrestert på onsdag. Riksadvokaten har også advart med at 712 av 947 ordførere som trosser forbudet, kan pågripes.

Catalonias offisielle hjemmeside, som omtaler regionens frihetskamp, har også blitt blokkert av den spanske domstol.

Før helgen satte Mariano Rajoy, representant for det konservative partiet Partido Popular, Catalonia under økonomisk tilsyn. Ifølge ham skal ikke en eneste euro av offentlige penger brukes på den ulovlige avstemningen.

- Det blir ingen folkeavstemning, sier Rajoy.

Nekter å fortøye Spanske militærbåter

For å stoppe folkeavstemningen har Spanias militærpoliti sendt 4000 politifolk fordelt på fire cruiseskip til Catalonia. Det skriver The Telegraph. Havnearbeidere på tre havner nektet å fortøye skipene.

Forsamlingen annonserte at de ikke ville yte tjenester til båter med sikkerhetsstyrker om bord på grunnlag av sivile rettigheter i Barcelona. Havnearbeiderne i Tarragona og Palamos fulgte like etter.

SKADER: Den spanske sivilgarden står ved siden av en patruljebil som ble ødelagt av demonstranter utenfor Catalonias økonomidepartement på onsdag. Foto: Reuters/ Jon Nazca/ NTB Scanpix
SKADER: Den spanske sivilgarden står ved siden av en patruljebil som ble ødelagt av demonstranter utenfor Catalonias økonomidepartement på onsdag. Foto: Reuters/ Jon Nazca/ NTB Scanpix Vis mer

Autoritær oppførsel

Catalonias president, Carles Puigdemont, beskylder den spanske stat for å oppføre seg autoritært.

- Den spanske staten har avvist vårt selvstyre, sier han.

Formannen for uavhengighetsorganisasjonen for borgere, den katalanske nasjonalforsamling, mener spanske myndigheter har trådt feil, og er fast bestemt på å få det til.

I all hast har det katalanske parlamentet vedtatt nye lover om folkeavstemning og overgangen til en uavhengig republikk dersom det blir flertall for utmelding. Lovene er kjent ugyldige av Grunnlovsdomstolen.

- De har begått en stor feil. Vi ønsket å stemme, men de har erklært krig.

The Guardian skriver at Rajoy, har oppfordret katalanske ledere til å avslutte opprøret.

- Stopp opptrappingen av radikalisme og ulydighet en gang for alle, sa han i en TV-sending onsdag kveld.

- Spanias reaksjon er naturlig

Jørgen Yri, universitetslektor for institutt for språk og litteratur ved NTNU sier at demonstrasjonene som har oppstått i Spania er en bevegelse for uavhengighet i Catalonia som går langt tilbake i tid.

I diktatoren Francisco Francos styringsperiode mellom 1939 og 1975 ble innbyggerne i Catalonia, Baskerland og Galicia undertrykket, ved at de ikke fikk lov til å snakke sitt eget språk. Spania skulle samles til én nasjon, med én leder og ett språk. Mange av innbyggerne oppfatter seg i dag som noe annet enn spanjoler.

FLERE ARRESTERT: I tillegg til 14 demonstranter, melder den katalanske, regionale regjeringen at flere regjeringsansatte er arrestert i angrepet. Foto: NTB Scanpix
FLERE ARRESTERT: I tillegg til 14 demonstranter, melder den katalanske, regionale regjeringen at flere regjeringsansatte er arrestert i angrepet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De som står bak folkeavstemningen i Catalonia er i hovedsak for løsrivelse. Det er en politisk handling for å sende et signal. Det som er viktig for konflikten er at de ulike regionene ble undertrykket kraftig under diktaturet, og dermed reagerer hardt på at regjeringen overkjører dem nå, sier han.

Yri sier Catalonia i lang tid har ønsket å avholde en folkeavstemning for å undersøke viljen eller ønsket for å løsrive seg fra Spania slik at folket kan bli uavhengig.

LANGVARIG KAMP: Universitetslektor, Jørgen Yri, sier Catalonia har vært i en langvarig kamp om selvstendighet. Foto: NTNU
LANGVARIG KAMP: Universitetslektor, Jørgen Yri, sier Catalonia har vært i en langvarig kamp om selvstendighet. Foto: NTNU Vis mer

- Spanske myndigheter har gått inn og forhindret opptellingen av stemmene fordi det for Catalonia er grunnlovsstridig å bryte seg løs fra Spania. På en måte er det logisk at spanske myndigheter har en reaksjon, men reaksjonen de har hatt er aggressiv og underlig, sier Yri som legger til at Spanias ulike nasjonaliteter allerede har en høy grad av selvstyre.

Catalonia har vært i en langvarig kamp om selvstendighet, og ifølge meningsmålinger i Spania, er katalanerne splittet i ønsket om løsrivelsen.

- Det er ikke sånn at alle innbyggerne vil være uavhengige fra Spania, men katalanerne har aldri vært enige med Spanias interesser. Det er en tredjedel som vil ha uavhengighet, mens to tredjedeler ikke vil det. Derfor er avstemningen bare symbolsk, sier instituttleder for Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Markus Buck.

SPLITTET: Instituttleder for Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Markus Buck, sier at kun en tredjedel av Catalonias befolkning vil være uavhengige fra Spania. Foto: Universitetet i Tromsø.
SPLITTET: Instituttleder for Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Markus Buck, sier at kun en tredjedel av Catalonias befolkning vil være uavhengige fra Spania. Foto: Universitetet i Tromsø. Vis mer

- Hvis avstemningen bare er symbolsk, hva vil de å oppnå ved å ha den?

- Selv om avstemningen er symbolsk, holdes avstemningen av politikerne fordi Catalonia har gått til valg på at de skal ha en avstemning, sier Buck.

Vil ikke endre noen ting

Yri sier at fordi Catalonia, ifølge grunnloven, ikke har lov til å løsrive seg fra Spania, så vil ikke en eventuell folkeavstemning endre noen ting.

Infografikk: Kjell Erik Berg / Graphic news
Infografikk: Kjell Erik Berg / Graphic news Vis mer

- Det er derfor myndighetene sendte et kraftig signal da de nektet folk å stemme. Det skaper mye raseri, og protestene er allerede i gang, sier han.