Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

40 000 mystisk forsvunnet

Gapende tomme telt, forlatte eiendeler og et gedigent, stinkende søppelberg var alt som var å finne i ingenmannsland på grensen mellom Kosovo og Makedonia morges. Leiren med rundt 40.000 mennesker ble tømt på to timer i ly av kveldsmørket i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Området med nærmere 40.000 mennesker ble tømt på to timer i ly av kveldsmørket i går.

Ingen visste riktig hvor det var blitt av alle sammen. Rundt 6.000 ble ifølge de franske NATO-soldatene i transittleiren litt lengre ned i dalen kjørt med buss til denne leiren i løpet av gårsdagen. - Andre ble trolig kjørt videre til den albanske eller greske grensen, sa danske Anders Ronild som arbeider for FNs høykommissær for flyktninger. Det gikk også rykter bllant de vestlige hjelpearbeiderne i leirene nærmest grenseovergangen om at en stor del av flyktningene var blitt presset tilbake over grensa til Kosovo.

Ingen kan riktig si hvorfor det hele skjedde akkurat nå. Etter at fjernsynskameraene var slått av og alle journalistene hadde forlatt grensestasjonen i går kveld, ble det handlet raskt. Klokken 18 startet evakueringen og i lynfart ble leiren tømt. På drøye to timer var alle ute, forteller representanter for Medicins du Monde, som var til stede og så det hele, uten helt å skjønne hva som foregikk. Soldatene som de siste dagene har gjort det de kunne for å holde flyktningene inne, var borte. Kun noen få var igjen for å sørge for at bussene som kjørte flyktningene bort ikke ble for fulle, forteller de to unge legene, som vil være anonyme fordi de selv er kosovoalbanere.

Hui og hast

En uvirkelig stemning rådet over Blace i formiddag. Journalistene gikk vantro blant tomme telt og tråkket over hundrevis av nedtråkkete tepper, tomme vannflasker, avgåtte sko, bager som noen hadde mistet i kaoset. En uhyggelig stank sivet fra et par enorme søppelberg noen hadde forsøkt å sette fyr på. Teltene var fulle av personlige eiendeler som flyktningene ikke hadde fått ta med seg videre. Et par gjørmete sko sto sirlig oppstilt i et telt, i et annet hadde en forvirret og omsorgsfull mor brettet teppene pent sammen før hun dro. Ifølge hjelpearbeiderne hadde flyktningene fått ta med seg to tepper og ingenting annet.

- Det rådet ingen panikk under evakueringen, men alt gikk raskt. Da vi forsøkte å få ut av generalene hvorfor dette skjedde nå, plutselig etter 10 dager, sa de bare at de var redde for epidemier. De hevdet det ikke var en ordre fra makedonske myndigheter, sa våre kilder.

Norske Bjørg Fredriksen, som er sendt til Makedonia av Redd Barna, kunne fortelle at makedonske myndigheter i løpet av dagen hadde endret holdning i spørsmålet om å opprette nye flyktningeleire i landet. Hun skulle etter planen planlegge etableringen av to nye leire, men onsdag ettermiddag var det ikke lenger sikkert at arbeidet med dette kunne fortsette.

Presidentløfter?

Ifølge Abdilovski Sukri, prosjektleder for hjelpeorganisasjonen El Hilal, som sammen med Røde Kors hadde ansvaret for matdistribusjonen i leiren, var den albanske statsministeren på besøk ved Blace i går ettermiddag.

- Han sa at kvinnene og barna kunne komme til Albania, mennene skulle etterhvert sendes tilbake til Kosovo, hevdet Sukri. Bare noen av flyktnigene skal ha fått beskjed om dette før evakueringen startet. Opplysningene kunne ikke umiddelbart bekreftes av andre kilder, men ga næring til spekulasjonene om at flyktningene rekrutteres til den kosovoalbanske geriljaen UCK.

Det rimer imidlertid dårlig at makedonske myndigheter eller militære skal ha gitt tillatelse til en slik aksjon, med tanke på det tradisjonelt spente forholdet mellom makedonere og albanere. Samtidig mente enkelte journalister ved grensestasjoner å se tanks og bombekastere satt i stilling på åsryggen ved grensestasjonen. Trolig var det ikke snakk om kamuflerte tanks, men om harmløse busker.

En uvirkelig stemning rådet i ingenmannsland som lå øde igjen onsdag etter at de rundt 40.000 kosovoalbanske flyktningene ble busset ut i går kveld.

(NTB)