40.000 norske kvinner har operert brystene

Og mange flere har lyst til å gjøre det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80.000 norske kvinner har operert seg for å bli penere, mens nesten 250.000 er interessert i å gjøre det samme. Tallene er beregnet ut fra en omfattende undersøkelse der nesten 1.000 kvinner i alderen 22 til 55 år har svart på et spørreskjema om bruk av kosmetisk kirurgi.

Høyt antall

- Antallet er noe høyere enn jeg hadde ventet. Det synes som om kosmetisk kirurgi er i ferd med å bli en akseptert del av vår virkelighet, sier overlege og spesialist i plastisk kirurgi Helge Roald ved Colosseumklinikken i Oslo til Aftenposten. Han er en av dem som står bak undersøkelsen.

Nesten halvparten av alle operasjonene er brystoperasjoner, enten brystforstørrelse eller brystreduksjon.

10-13 prosent av alle opererte har tatt henholdsvis fettsugingsoperasjoner eller pyntet på mage eller nese.

Halvparten av de spurte kjenner noen som har gjennomgått kosmetisk kirurgi.

- Litt trist

- Det er nesten bare kvinner som underlegger seg dette. Kvinner blir mer et offer for eksteriørbedømmelse fra seg selv og fra andre, enn menn. Jeg synes det er litt trist at man ikke aksepterer vanlige aldersforandringer i utseendet, sier generalsekretær Terje Vigen i Legeforeningen.

Han vil ikke si det er galt at noen leger gjennomfører kosmetiske operasjoner så lenge det er noe befolkningen vil betale for.

- Det vil selvfølgelig være avhengig av hvilket grunnlag kirurgene opererer på. Det kan være pasienter som ikke burde få slike operasjoner. Får de det likevel, er det legeetisk svært betenkelig, sier Vigen til Aftenposten.

(NTB)

<B>POLITISKE PUPPER:</B> Glamourmodellen Jordan stilte i 2001 til lokalvalget i England under slagordet: "Gratis operasjoner til alle!"