41 % ber Bondevik fortsette

Et økende flertall blant velgerne mener regjeringen Bondevik bør bli sittende selv om den lider nederlag i gasskraftsaken. Overraskende nok er det blant Arbeiderpartiets tilhengere det har skjedd en endring i holdningen til regjeringsskifte i løpet av forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

41 prosent av velgerne mener nå at regjeringen bør bli sittende etter et nederlag, mens 35 prosent mener den bør gå av. 24 prosent er usikre.

For en uke siden var de tilsvarende tallene henholdsvis 40, 38 og 23 prosent. Bondeviks forsprang er med andre ord økt fra to til seks prosent i løpet av en uke, mens tallet på usikre praktisk talt er stabilt.

TV-dueller

Denne målingen er gjort av MMI for Dagbladet og NRK i tida 28.2.- 2.3. Det mest interessante som skjedde den siste uka var TV-duellene mellom statsminister Bondevik og hans utfordrer Jens Stoltenberg.

I den grad utslagene på denne målingen kan tolkes, må det gå i retning av at Bondevik kom best ut av disse debattene. Det samsvarer også med kommentatorenes dom.

Skifte

Det har skjedd et stemningsskifte blant de mannlige velgerne i synet på regjeringens avgang. Nå er det flertall blant mennene for at regjeringen bør fortsette, mens det i forrige uke var klart flertall for at den bør gå av. Blant kvinnene har det ikke skjedd noen endring. Ser vi på de enkelte partienes velgere, er det nå flertall for regjeringsskifte i Arbeiderpartiet og SV, mens Frp og Venstre er delt omtrent på midten.

I de andre partiene er det klar overvekt for at Bondevik bør bli sittende. Men flertallet for regjeringsskifte har skrumpet inn i Arbeiderpartiets rekker. Nå er det en overvekt på 19 prosent blant partiets velgere som mener Bondevik bør gå av, mens det var 27 prosent overvekt forrige uke. Det kan tyde på at begeistringen for Stoltenberg er blitt mindre blant hans egne velgere.

Nøktern statsminister
Nøktern statsminister Vis mer

Bondeviks styrkede stilling skyldes imidlertid ikke at motstanden mot gasskraftverk har økt. I synet på selve saken om det bør bygges gasskraftverk, er velgerne fortsatt delt i tre omtrent like deler. 35 prosent er for bygging, 31 prosent er motstandere, mens 34 prosent er usikre. Tilhengerne har hentet ett prosentpoeng fra vet-ikke-gruppen fra forrige gang. Stillingen i Stortinget avspeiles godt blant velgerne. Det er solide flertall for å bygge gasskraftverk både i Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet, mens regjeringspartiene og SV har meget sterk støtte hos sine velgere for sin motstand.

Målingen er utført blant 919 velgere.

arne.finborud@dagbladet.no