FUNNET DREPT: 3.september 2012 ble Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept. Det ble lagt ned blomster og kosedyr i nærheten av funnstedet. Foto: NTB scanpix
FUNNET DREPT: 3.september 2012 ble Sigrid Giskegjerde Schjetne funnet drept. Det ble lagt ned blomster og kosedyr i nærheten av funnstedet. Foto: NTB scanpixVis mer

41-åring tilstår drapet på Sigrid (16)

Gjerningsmannen legger kortene på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som drepte Oslo-jenta Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) i august 2012 har nå tilstått ugjerningen.

- Jeg kan bekrefte at vår klient nå erkjenner og har tilstått at det var han som drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne. Han ønsket at Sigrids etterlatte skulle bli varslet og få faktum. Derfor avga han ny politiforklaring, hvor han forklarte seg om forsvinningen og drapet, sier den nå 41 år gamle mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

Frivillige lette

Sigrid forsvant sporløst 4. august 2012. Saken vakte enorm oppsikt. En stor politiaksjon ble iverksatt, og flere hundre frivillige deltok i letingen etter den 16 år gamle Oslo-jenta. Sosiale medier som Facebook ble også brukt i søket.

Forsvinningen – som endte opp som en drapssak – preget i mange uker nyhetsbildet i Norge.

Først en måned etter at Sigrid sporløst forsvant, ble hun funnet drept.

Advokat Elden er tilbakeholden og ønsker ikke å bekrefte mer enn at den nå 41 år gamle mannen har sagt at det var han som drepte 16-åringen.

Dagbladet er kjent med at 41-åringen har avgitt en detaljert forklaring på hva som skal ha skjedd da den 16 år gamle Oslo-jenta forsvant for fire år siden, og at han i dag altså erkjenner de faktiske forhold.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant 4.august 2012. En snau måned etter ble hun funnet drept. Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant 4.august 2012. En snau måned etter ble hun funnet drept. Foto: Privat Vis mer

Familien orientert

Etterforskningsleder for Sigrid-drapet, Per Einar Østrem, bekrefter overfor Dagbladet at det har vært nye avhør av 41-åringen.

- Han forklarte seg i slutten av juni, og erkjente forholdet. Hva han forklarte kan jeg ikke si noe om nå, sier Østrem.

- Vi er kjent med at gjerningsmannen før sommeren var inne til politiavhør, men vi oppfatter ikke at det innebærer noen form for tilståelse fra vedkommende, sier Sigrids foreldre via bistandsadvokat Harald Stabell, uten å utdype dette ytterligere. Familien ønsker ikke å knytte flere kommentarer til saken.

- Hvordan har familien reagert på dette, Stabell?

- Alle forstår jo at det er tungt for familien stadig å få rippet opp i denne saken, understreker Stabell.

Erkjenner

41-åringen skal ha forklart at han var sliten, trøtt, paranoid og veldig syk den kvelden Sigrid ble påkjørt og deretter drept.

41-åringen skal ha forklart at han var ute og kjørte bil kvelden Sigrid forsvant, men at han ikke så den unge jenta før han hadde kjørt på henne.

Mannen som i 2013 ble dømt til tvungen psykisk helsevern har forklart at han deretter løftet Sigrid inn i bilen og la henne i baksetet. og at hun på dette tidspunkt ikke skal ha vært ved bevissthet.

I sin tilståelse hevder 41-åringen at han egentlig tenkte å kjøre til Oslo legevakt, men at han ombestemte seg.

Kom til bevissthet

41-åringen skal ha tatt Sigrid med inn i en campingvogn. Her skal han så ha forårsaket hennes død etter ha slått henne i hodet.

Ifølge forklaringen hevder 41-åringen at han ønsket å slå henne i svime, men at det aldri var meningen å slå Sigrid slik at hun døde.

41-åringen hevder videre at han deretter forsøkte å gjenopplive Sigrid flere ganger.

Skjulte spor

Etter at den 16 år gamle jenta var drept, og 41-åringen forsøkte å gjemme kroppen hennes og prøvde å skjule sporene i bilen og i campingvogna.

Etter at liket var gjemt og sporene forsøkt vasket bort, skal 41-åringen ha reist til Ålesund. Der skal han ha oppholdt seg i seks dager, før han returnerte til Oslo.

Forsøker å huske

Mannen som nå har valgt å legge kortene på bordet, og etter fire år har tilstått å ha drept Oslo-jenta, har forklart at han sliter med å huske hva som skjedde.

- Jeg tenker på om det finnes flere detaljer som jeg har glemt, skal 41-åringen ha sagt.

41-åringen er i dag tvangsinnlagt ved St. Olavs Hospital i Trondheim, avdeling Brøset.

Brøset er et psykiatrisk sykehus, og et kompetansesenter for fengselssikkerhet og rettspsykiatri.