Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

41 døde - terroren lever

Terroraksjonene i Casablanca i går har alle al-Qaidas kjennetegn. Da støvet hadde lagt seg etter eksplosjonene og kroppsdeler var spredd i en stor omkrets, var minst 41 mennesker døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ti selvmordsbomberne slo til mot fem mål, et jødisk samfunnshus og en jødisk gravlund, en spansk restaurant, et hotell og det belgiske konsulatet. Det var til sammen fem eksplosjoner, hver med mindre enn en halvtimes mellomrom.

Terrortrussel

Den internasjonale terrortrusselen gjør at Storbritannia har stanset British Airways' flyginger til Nairobi i Kenya, og i Australia og New Zealand ber regjeringene sine borgere om å vurdere sikkerheten ved reiser til flere land i Østen. I Norge advarer ikke regjeringen mot å reise til noen spesielle land.

- Vi advarer ikke mot å reise til noen spesielle land, men vi vurderer situasjonen fortløpende, sier pressetalsmann i UD Karsten Klepsvik. Norske reiseoperatører følger UDs råd, og stanser følgelig ikke turer til Midtøsten eller Nord-Afrika.

Tidligere i uka ble 34 mennesker drept i tre koordinerte selvmordsaksjoner i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Aksjonene i Casablanca ble utført på samme måte.

Lik overalt

Det var likdeler spredd over et stort område i den spanske restauranten Casa de España. Lamia Haffi er sekretær ved den populære spanske restauranten og klubben. Han forteller:

- Dørvakta, stakkars mann, de skar hodet av ham, slik, med en stor kniv, så plasserte de en, to bomber. Jeg så dørvaktas stol, overdekket med blod. Og de etterlot seg en stor kniv der. Så, inne, var det kropper over alt.

To av de drepte er spanske statsborgere. 15 av de drepte døde i den spanske restauranten.

Marokkansk politi har arrestert tre i forbindelse med selvmordsaksjonene. En av dem skal være en skadd selvmordsbomber.

Omkring 100 andre ble skadd i terroraksjonen, hvorav 17 alvorlig, ifølge diplomatiske kilder. Eksplosjonene førte til kaos og panikk i hele sentrum av Casablanca, med utbombede bygninger, rykende bilvrak og glassplinter som dekket gatene.

De andre målene var en jødisk-eid restaurant over gata fra det belgiske konsulatet, en jødisk klubb, en jødisk kirkegård og et luksushotell i gamlebyen. Det bor fortsatt et par tusen jøder i Casablanca etter at de fleste fra det tidligere så levende jødiske miljøet i Marokko utvandret til Israel, Frankrike eller USA.

Klare likheter

Terroreksperter sier det er klare likheter mellom aksjonen i Riyadh og Casablanca. De peker på besluttsomheten og at aksjonene er godt koordinerte.

Avisa The New York Times skrev i går at sikkerhetskilder sier at al-Qaida har treningsleirer i Kenya, Sudan og Pakistan. I tillegg er terrorister under opplæring i Tsjetsjenia og Algerie.

Sikkerhetseksperter sier at nye medlemmer har strømmet på etter at USA angrep Irak.

Det sikkerhetsekspertene frykter mest av alt er nye angrep mot fly. At British Airways har stanset sine flyginger til Nairobi i Kenya, skyldes frykt for angrep mot flyene. Det kan være snakk om rakettangrep. Flyplasser i London har i vinter vært stengt av frykt for det samme.

al-Qaida har nå omkring 3000 medlemmer, mener sikkerhetseksperter. De frykter at organisasjonen nå jobber for å utvikle en ny type sprengstoff som man kan smugle inn i fly uten at det blir oppdaget.

Amerikanske etterretningsfolk opplyste få timer før det smalt i Marokko om stor aktivitet på Internett. Aktiviteten skal ha vært vel så intens som forut for terrorangrepene i Saudi-Arabia mandag kveld.

Marokko er et muslimsk land som ikke støttet krigen i Irak. Men landet er en erklært venn av USA, akkurat som Saudi-Arabia.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media