Norske muslimer og blasfemi

41 prosent av norske muslimer vil straffe blasfemi i Norge

48 prosent er helt eller delvis uenig.

TERRORANGREP: I januar 2015 møtte tusenvis opp på Place de Republique i sentrum av Paris for å vise avsky mot terroraksjonen mot satiremagaisnet Charlie Hebdo.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TERRORANGREP: I januar 2015 møtte tusenvis opp på Place de Republique i sentrum av Paris for å vise avsky mot terroraksjonen mot satiremagaisnet Charlie Hebdo. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er nyhetsnettstedet Filter Nyheter som melder dette fredag.

På oppdrag fra Filter Nyheter har TNS Gallup gjennomført en stor meningsmåling blant personer i Norge som oppgir å tilhøre Islam. De 600 respondentene i telefonundersøkelsen – 470 innvandrere og 130 personer født i Norge.

Respondentene ble bedt om å ta stilling til fire utsagn, deriblant følgende:

«Blasfemi bør kunne føre til at personer straffes, også i Norge».

48 prosent svarte at de var helt eller delvis uenig i dette utsagnet, mens 41 prosent var helt eller delvis enig. 11 prosent sa de var usikre, skriver Filter Nyheter.

- Må tåle blasfemi

Ifølge undersøkelsen er altså norske muslimer tilnærmet delt på midten i dette spørsmålet.

Samtidig sier 65 prosent seg delvis eller helt enig i at «Religiøse må tåle blasfemi, altså bare møte det med ord og diskusjon».

Filter Nyheter trekker også fram at 7 prosent av respondentene er enige i at «Den som utfører blasfemi kan straffes med døden uansett hvor i verden personen er».

Angrep Charlie Hebdo

Undersøkelsen er publisert i forbindelse med at det er to år siden terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

7. januar 2015 ble tolv personer, inkludert sjefredaktøren, flere tegnere og to politifolk, drept i et terrorangrep mot magasinets redaksjonslokaler i Paris.

Brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) sto bak angrepet på det franske satiremagasinet, som er kjent for grovkornet harselering med politiske og religiøse ledere.

Flere aviser verden over, inkludert Dagbladet, trykket magasinets kjente tegninger på forsida av avisa. for å vise hva som kunne være gjerningsmennenes motiv.

Fjernet blasfemiparagraf

Den norske blasfemiparagrafen ble vedtatt fjernet i 2005, som en del av den nye straffeloven.

Men det tok tid før straffeloven trådte i kraft, og dermed var blasfemi fortsatt straffbart i Norge fram til våren 2015.

I begynnelsen av mars 2016 demonstrerte over 100 norske muslimer for å vise sin støtte til islamisten Mumtaz Qadri, som drepte en guvernør som ville fjerne dødsstraffen for blasfemi i Pakistan.

Dette vakte sterke reaksjoner blant andre norske muslimer.

Ifølge Aftenposten beskrev muslimer demonstrasjonen som «avskyelig» og «skammelig» i sosiale medier.

Den siste som ble tiltalt for blasfemi i Norge, var forfatteren Arnulf Øverland i 1933. Det skjedde etter å ha holdt foredraget « Kristendommen, den tiende landeplage » i Det Norske Studentersamfund. Han ble frikjent samme år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer