Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

42 000 innbyggere isolert på Bornholm

Hvit jul ingen idyll i Danmark.

SNØR INNE:  Danskene snør inne. Bildet er fra København i går. Foto: AP Photo/Martin Lehmann/Scanpix
SNØR INNE: Danskene snør inne. Bildet er fra København i går. Foto: AP Photo/Martin Lehmann/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hvit jul» har mistet noe av sin idylliske klang i Danmark.

Store mengder snøfall på kort tid, gjør at folk er innesnødd flere steder i landet.

Verst er det på Bornholm i øst. Hele øya, med 42 000 innbyggere, er fullstendig isolert av snøværet. Alle veiene på øya er uframkommelige og folk oppfordres til å holde seg innendørs.

- Selv de pansrede kjøretøyene setter seg nå fast i snømassene, så vi må grave oss fram om det blir behov for ambulanse, brannvesen eller politi, opplyser Bornholmspolitis vaktsjef Arne Andersen til bt.dk.

Leteaksjoner
En leteaksjon etter tre personer som hadde trosset politiets advarsler, er nå avsluttet.

Et ektepar og mannens 90 år gamle mor, måtte reddes av politiet etter at de ble sittende fast i snøen.

- Vi gjør det aldri, aldri igjen. Vi var desperate, men dumme, sier mannen til dansk tv2.

Morten Brandborg i Bornholms politi er oppgitt over at politiet må bruke ressurser på folk som trosser politiets advarsler.

- Vi vil helle bruke våre små ressurser på ambulanser, brann og annen redning,sier han.

Jul alene Øya var allerede godt forsynt med snø, da den kraftige nedbøren startet lille julaften. Forstatt laver det ned. Innen 2. juledag forventer meteorologene at det vil ha kommet en halv meter til. I tillegg blåser det kraftig, så sikten er svært dårlig, ifølge politiken.dk.

For mange av øyas innbyggere betyr det en julaften i ensomhet.

Britta Jeppsen bor i den lille byen Løbbæk på Bornholm. Hun kom seg ikke på jobb i går og blir etter all sannsynlighet sittende hjemme i kveld.

Det sørger halvannen meter snø i veien utefor huset hennes for.

- I alle mine 37 år har jeg aldri opplevd at det har snødd så mye at man må holde seg hjemme på julaften, sier hun til politiken.dk.

Flykaos Flykaoset som har rammet Europa de siste dagene før jul, er heller ikke over.

Tusenvis av reisende risikerer en julaften på flyplassen Charles-de-Gaulle i Paris, der nesten 60 flyavganger er innstilt.

- 58 fly er innstilt ved Charles-de-Gaulle i dag. Det betyr 6-7.000 passasjerer, bekrefter den franske samferdselsministeren Nathalie Kosciusko-Morizet.

Samferdselsdepartementet tror omtrent halvparten av de berørte antakeligvis ikke vil få flytransport ut av flyplassen i løpet av julaften.

Snø i hele Norge
Det meste av Norge har i dag oppholdsvær, men hvit jul er det også her.

- Det er snø absolutt over hele Norge, til og med på de ytterste skjærene, sier Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt til yr.no.

- Det er spesielt, all den stund at mange steder langs kysten vanligvis ikke har snø denne dagen, sier han.

Sjekk juleværet time for time for Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg, Ålesund, Pairs, London, og og alle andre steder!

MÅ HOLDE SEG HJEMME:  Innbyggerene på Bornholm blir bedt om å holde seg hjemme. Både i går og i dag har de fleste butikker vært stengt.
MÅ HOLDE SEG HJEMME: Innbyggerene på Bornholm blir bedt om å holde seg hjemme. Både i går og i dag har de fleste butikker vært stengt. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!