Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

42-åring ble sjekket opp mot helikopterranet - fikk kjempebot

Ble tatt med nesten 600 000 svenske kroner, merket «G4S», da han ble tatt i Oslo to dager etter ranet.

BLE SJEKKET MOT HELIKOPTERRANET: 42-åringen ble sjekket opp mot helikopterranet i Stockholm 23. september, men ble senere sjekket ut. Nå har mannen fått en kjempebot fordi han tok med seg nesten 600 000 svenske kroner til Norge uten å fortolle dem. Foto: SCANPIX
BLE SJEKKET MOT HELIKOPTERRANET: 42-åringen ble sjekket opp mot helikopterranet i Stockholm 23. september, men ble senere sjekket ut. Nå har mannen fått en kjempebot fordi han tok med seg nesten 600 000 svenske kroner til Norge uten å fortolle dem. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): En svensk statsborger (42) ble fredag 25. september stanset av sivilt politi i Oslo sentrum.

I bagasjen hadde mannen 587 000 svenske kroner (471 000 norske) , merket med «G4S», «Stockholm» og datoen 16.08.2009. Mannen ble raskt koblet mot det spektakulære ranet mot verdisentralen G4S i Stockholm to dager før. Etter et par dager med etterforskningen ble mannen sjekket ut.

Pengene han ble tatt med viste seg å ikke stamme fra helikopterranet.

42-åringen ble først varetektsfengslet i to uker, siktet for grovt heleri. Mannen anket og ble senere løslatt. Mannen har trolig reist tilbake til Sverige.

Kjempebot
Men siktelsen er ikke frafalt.

- Mannen har fått en stor bot fordi han har unnlatt å fortolle den store pengesummen på nesten 600 000 svenske kroner. Han har ikke vedtatt forelegget og det vil trolig ende som en rettssak. Heleri-saken mot mannen er ikke henlagt og vi vil etterforske saken. Foreløpig kan ikke pengene spores tilbake til noen grove forbytelser i Sverige, heller ikke helikopterranet, sier politiadvokat Skjalg Halvorsen ved seksjonen for Organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Han ønsker ikke å oppgi summen på bota. Siktede har ikke fått tilbake pengene han ble fratatt i utgangspunktet.

Dagbladet får opplyst at bota lyder på 117 000 svenske kroner, eller nærmere 94 000 norske. Advokat John Arild Aasen, som forsvarer svensken, sier til Dagbladet at klienten nekter å vedta forlegget.

- 42-åringen mener han subjektiv ikke har gjort noe galt. Han hevder han var i god tro. Vi har krevd at han får tilbake de 587 000 kronene, som politiet har beslaglagt i forbindelse med arrestasjonen. Jeg har fått beskjed om at det kan vi ikke, fordi saken fortsatt er under etterforsking. Jeg har bedt om sakens dokumenter, men har heller ikke fått det, sier Aasen.

Går til sak
Forsvareren varsler et oppreisnings- og erstatningskrav mot oslopoltiiet etter arrestasjonen i september.

- Bakgrunnen er at politiet under ransaking av bilen ødela inventar for 13 - 14 000 kroner. Det vil vi ha erstattet. Samtidig vil vi be om oppreisning, fordi 42-åringen ble varetektsfengslet for grovt heleri i nesten uke. Det endte opp med et forelegg for brudd på tolloven.

Vi vil kreve oppreisning for uberettiget straffeforfølgning, sier Aasen.

Etter det Dagbladet forstår, kom 42-åringen til Norge for å investere i forretnngsvirksomhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media