Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

42-åring kjørte i fylla og tok livet av Petter (22) - dømt til fengsel i to år

Saken er så grov at foreldrene får unormalt høy oppreising.

TRAGISK UTFALL: Mannen er dømt for å ha kjørt i fylla to ganger tidligere. Tredje gang fikk fyllekjøringa tragisk utfall for Petter Omsland Nikolaisen (22). Foto: Scanpix/Privat.
TRAGISK UTFALL: Mannen er dømt for å ha kjørt i fylla to ganger tidligere. Tredje gang fikk fyllekjøringa tragisk utfall for Petter Omsland Nikolaisen (22). Foto: Scanpix/Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 42-åringen fra Nannestad hadde drukket om lag en hel flaske vodka før han høsten 2014 kjørte inn i flere syklister i forbindelse med en forbikjøring ved Gardermoen. Nå er han dømt til to år og tre måneder i fengsel. Mannen er også fradømt retten til å kjøre bil for evig tid.

Det var Romerikes Blad som først omtalte dommen, som ble avsagt i Øvre Romerike tingrett torsdag. 

De etterlatte er fornøyd med at han straffes etter tiltale, ifølge bistandsadvokat Christian Lundin. 

- Det de er veldig opptatt av er at han aldri skal kjøre bil igjen. Det er viktig for dem og noe de håper han respekterer, sier Lundin.

22 år gamle Petter Omsland Nikolaisen fra Drøbak døde etter å ha blitt påkjørt. 42-åringen må nå betale oppreisning på 200 000 hver til Nikolaisens foreldre, og 75 000 til to andre syklister. En av dem ble også påkjørt av 42-åringen, men overlevde. Den andre ble ikke truffet av bilen, men har slitt psykisk etter ulykken.
Får erstatning I tillegg må han betale rundt 80.000 i tapt sykkelutstyr, og mer spesielt: 175.000 kroner for inntektstap til foreldrene til avdøde.

Det har de lenge hatt en lang diskusjon med forsikringsselskapet If om. Det er nemlig helt nytt.

- Foreldrene er såkalte tredjemenn, og hittil har det vært vanskelig for etterlatte å få erstattet sitt inntektstap. Det har vært belastende på toppen av den tragiske ulykken, og det er en lettelse for dem at de skal slippe å ha økonomiske konsekvenser i tillegg til belastningen ved å miste sin sønn, forklarer Lundin.

Oppreisningserstatningen til foreldrene er dessuten uvanlig høy, og tilsvarer det man til vanlig blir tilkjent i oppreisning ved forsettlig drap.

- Den normale oppreisningen ved grovt uaktsomt drap er 125.000, men her er saken så spesiell og grov at det ble akseptert 200 000, forklarer Lundin.

Grov sak Mannen er to ganger tidligere domfelt for å ha kjørt i fylla. Tredje gang gikk det altså galt, da han krysset en dobbeltrukket sperrelinje i nærheten av krysset fra fylkesveien og E16. 17 vitner er avhørt i saken, som karakteriseres som så alvorlig at det ikke finnes formildende omstendigheter. I tillegg til grovt uaktsomt drap, dømmes mannen også fordi han stakk fra stedet uten å melde fra om ulykken, for kjøring i ruspåvirket tilstand, uaktsom kjøring og for grov uaktsom legemsbeskadigelse av en annen syklist.

- Det ble beskrevet av syklistene i retten at han meide dem ned som bowlingkjegler, for så å bare kjøre videre, så det er vanskelig å se for seg en grovere sak. Andre som kjørte på veien hadde heller ikke noe problem med å se syklistene, sier Lundin.

Nektet straffskyld Han sier det opplevdes som en stor tilleggsbelastning for de etterlatte at 42-åringen nektet straffskyld for hendelsen. Mannen framholdt nemlig at han hadde drukket så mye at han ikke husket noe.

- Jeg hadde drukket ganske mye vodka den dagen det skjedde, så jeg burde absolutt ikke ha kjørt bil, forklarte han i retten, ifølge Romerikes Blad.

Da han ble pågrepet av politiet omlag halvannen time etter påkjørselen, hadde han fortsatt 2,08 i promille.

- De opplevde det som en stor tilleggsbelastning, og opplevde det som om at han prøvde å vri seg unna. I retten kom det også fram at han prøvde å få en nabo til å ta på seg ansvaret, noe denne naboen nektet, sier Lundin. 

Til Romerikes Blad sier forsvarer Oscar Ihlebæk at mannen foreløpig ikke har bestemt seg for om han vil anke eller ikke.