42-åringen som stormet inn i Det hvite hus var bevæpnet med kniv

Hevder å være krigsveteran.

EVAKUERING:  Ansatte og pressefolk ved Det hvite hus ble evakuert etter at en 42 år gammel mann hoppet over gjerdet, sprang over plenen og kom seg inn en av inngangsdørene til Det hvite hus. Foto: REUTERS/Larry Downing
EVAKUERING: Ansatte og pressefolk ved Det hvite hus ble evakuert etter at en 42 år gammel mann hoppet over gjerdet, sprang over plenen og kom seg inn en av inngangsdørene til Det hvite hus. Foto: REUTERS/Larry DowningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omar Gonzalez (42) hoppet over et gjerde og kom seg inn i Det hvite hus fredag kveld amerikansk tid, som førte til at at sikkerhetsalarmen gikk og bygningen ble evakuert.

I rettsdokumentene blir det opplyst at mannen hadde på seg en foldekniv, melder CNN. Secret Service opplyste først at mannen var ubevæpnet.

Foldekniven skal ha vært av typen Spyderco VG-10, med et nesten ni centimeter langt knivblad, melder CNN. 

- Krigsveteran Ifølge ABC News skal Gonzalez ha opplyst at han hadde tjenestegjort 18 år i det amerikanske forsvaret og at han hadde vært stasjonert i Irak tre ganger. Mannens slektninger ha opplyst om at han var en skarpskytter i forsvaret, skriver Washington Post. 42-åringen er ikke tidligere straffedømt.

Gonzalez skal ha opplyst til Secret Service at han var bekymret for at «atmosfæren skulle kollapse» og at han ville advare Barack Obama personlig, slik at presidenten kunne opplyse folket om dette.

President Barack Obama befant seg ikke i Det hvite hus da sikkerhetsalarmen gikk, men hadde kort tid før hendelsen steget om bord i et helikopter og satt kursen for Camp David.

- Ikke akseptabelt Det hvite hus er et av USAs strengest bevoktede steder, med skarpskyttere utplassert på taket og et stort antall sikkerhetsvakter ved alle innganger. Hvordan 42-åringen likevel kunne ta seg helt fram og inn i bygningen, skal nå granskes.

- Dette var ikke akseptabelt for oss og vil bli nøye gransket, sa en talsmann for Secret Service, Ed Donovan, rett etter hendelsen.

Det skal være første gang noen har klart å komme seg inn i Det hvite hus på denne måten. Gonzalez ble pågrepet av sikkerhetsvakter rett innenfor de såkalte North Portico-dørene, som var ulåste på tidspunktet.

Secret Service har instrukser å ikke skyte inntrengere så lenge det later til at de er ubevæpnet. Mange spør seg nå hvordan de kan ta en slik risikovurdering i løpet av de 20 sekundene det tar å løpe over plenen og inn i bygningen, skriver Washington Post.

Ny hendelse lørdag Lørdag ble nok en mann pågrepet ved Det hvite hus, der han forsøkte å ta seg inn.

Mannen ble først stanset ved en av portene, og forsøkte deretter å ta seg inn ved innkjørselen til bygningen.

- Han steg ut av bilen og var føyelig, men han befant seg på forbudt område og ble pågrepet, opplyser en talsmann for Secret Service, Brian Leary, ifølge NTB.

Kort tid etter hendelsen ble det opplyst at sikkerhetstiltakene rundt Det hvite hus nå er skjerpe