42 fanget i kullgruve

Redningsarbeidere leter etter 42 gruvearbeidere som var på jobb da en kullgruve i Sentral-Kina ble oversvømt fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig har antall omkomne etter eksplosjonen i Dongfeng-gruven søndag kommet opp i 169, etter at redningsarbeidere fredag fant tre nye omkomne i gruven, melder AP.

Ifølge kinesiske myndigheter var det 48 gruvearbeidere på arbeid i kullgruven Sigou i Sentral-Kina da den ble oversvømt i 16-tiden fredag, norsk tid. Seks arbeidere klarte å ta seg uskadde ut av gruven.

Redningsarbeidere arbeider fremdeles med å komme i kontakt med de 42 andre arbeiderne, men har ikke mottatt signaler fra gruven om at det finnes overlevende der. Årsaken til oversvømmelsen er foreløpig ukjent.

Kinesiske gruver er de farligste i verden, og nesten daglig rapporteres det om branner, oversvømmelser, gruve-kollapser og andre katastrofer i gruvene. Myndighetene har presentert tiltak etter tiltak for å demme opp for ulykkene, og har lovet å øke antall sikkerhetsinspeksjoner og å straffe gruveeiere som setter profitt foran arbeidernes liv.

Eksplosiv økonomi

Gruveledere som ignorerer sikkerhetsregler eller unngår å installere påkreved ventilasjons- eller brannvernsutstyr, har fått skylda for mange av katastrofene, ofte sammen med lokale myndigheter.

Situasjonen har blitt enda vanskeligere med bakgrunn i det stigende behovet for arbeidskraft til landets eksplosive økonomi.

Ifølge kinesiske myndigheter ble 6.027 personer drept i gruveulykker i fjor. Det er 16 personer per dag.

DONGFENG: En kinesisk kvinne har fått det tunge budskapet etter eksplosjonen i Dongfeng-gruven søndag, der minst 169 mennesker omkom. Fredag ble en annen kinesisk kullgruve oversvømmet, og 42 arbeidere fryktes omkommet. De kinesiske gruvene er de farligste i verden, og 16 personer omkommer på jobb hver eneste dag. Foto: AP/EyePress
DONGFENG: En kinesisk kvinne har fått det tunge budskapet etter eksplosjonen i Dongfeng-gruven søndag, der minst 169 mennesker omkom. Fredag ble en annen kinesisk kullgruve oversvømmet, og 42 arbeidere fryktes omkommet. De kinesiske gruvene er de farligste i verden, og 16 personer omkommer på jobb hver eneste dag. Foto: AP/EyePress Vis mer
GRUVEKATASTROFE: Gruvearbeidere ved Dongfeng-gruven i Qitaihe, nordøst i Kina, gjorde seg tirsdag klar til å gå en ny runde i gruven, på leting etter omkomne. Fredag skjedde det nok en gruveulykke i Kina, og 42 personer er savnet.