42 omsorgspersoner dømt for overgrep

Barnevernet plasserte barn hos sexdømte.

<strong> TRYGGHET:</strong>  I alt 52 barn er blitt utsatt for overgrep siden tusenårsskiftet. Tallet omfatter bare saker med fellende dommer i rettsvesenet - 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner er dømt, noen for andre gang. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.
TRYGGHET: I alt 52 barn er blitt utsatt for overgrep siden tusenårsskiftet. Tallet omfatter bare saker med fellende dommer i rettsvesenet - 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner er dømt, noen for andre gang. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra år 2000 og fram til i dag har 52 barnevernsbarn blitt utsatt for massive angrep mens de skulle ha fått en trygg oppvekst under varnevernets beskyttelse, viser kartlegging.

Til sammen 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner, det vil si fosterforeldre og støttekontakter, er i denne perioden dømt for overgrep, viser en kartlegging som Adresseavisen har gjennomført.

Ingen oversikt Tallene er bare toppen av et isfjell, mener førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes.

Norske myndigheter har ingen slik oversikt, og avisas tall er dermed det nærmeste man kan komme.

Om lag 80 prosent av alle sedelighetssaker blir henlagt.

Tre av ti frifinnes Av sakene som kommer opp for retten, blir cirka 30 prosent frifunnet. Dommene forteller om overgripere som har manipulert og truet spesielt sårbare barn. I mange dommer er det dokumentert manglende tilsyn og oppfølging fra barnevernet.

Dommene forteller om et offentlig system som ikke nødvendigvis tar affære selv om det foreligger bekymringsmeldinger og varsling. Ikke engang når barna selv forteller om vold.

De siste årene har dommene blitt strengere, viser gjennomgangen. Men noen saker skiller seg ut.

Fosterfar misbrukte jente (11) I 2004 fikk fosterfaren til en elleve år gammel psykisk utviklingshemmet jente, med mental alder på fire år, 60 dagers fengsel for å ha misbrukt henne seksuelt.

I to andre dommer har barnevernet plassert barn hos personer som tidligere er blitt dømt eller mistenkt for seksuelt misbruk av barn.

Det foreligger også to dommer der barnevernet har valgt å ikke anmelde sakene. I den ene av disse to sakene har mannen forgrepet seg på to nye barn senere.

(NTB).


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer