42 omsorgspersoner dømt for overgrep

Barnevernet plasserte barn hos sexdømte.

TRYGGHET:  I alt 52 barn er blitt utsatt for overgrep siden tusenårsskiftet. Tallet omfatter bare saker med fellende dommer i rettsvesenet - 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner er dømt, noen for andre gang. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX.
TRYGGHET: I alt 52 barn er blitt utsatt for overgrep siden tusenårsskiftet. Tallet omfatter bare saker med fellende dommer i rettsvesenet - 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner er dømt, noen for andre gang. ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra år 2000 og fram til i dag har 52 barnevernsbarn blitt utsatt for massive angrep mens de skulle ha fått en trygg oppvekst under varnevernets beskyttelse, viser kartlegging.

Til sammen 42 offentlig oppnevnte omsorgspersoner, det vil si fosterforeldre og støttekontakter, er i denne perioden dømt for overgrep, viser en kartlegging som Adresseavisen har gjennomført.

Ingen oversikt Tallene er bare toppen av et isfjell, mener førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes.

Norske myndigheter har ingen slik oversikt, og avisas tall er dermed det nærmeste man kan komme.

Om lag 80 prosent av alle sedelighetssaker blir henlagt.

Tre av ti frifinnes Av sakene som kommer opp for retten, blir cirka 30 prosent frifunnet. Dommene forteller om overgripere som har manipulert og truet spesielt sårbare barn. I mange dommer er det dokumentert manglende tilsyn og oppfølging fra barnevernet.

Dommene forteller om et offentlig system som ikke nødvendigvis tar affære selv om det foreligger bekymringsmeldinger og varsling. Ikke engang når barna selv forteller om vold.

De siste årene har dommene blitt strengere, viser gjennomgangen. Men noen saker skiller seg ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer