Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trond Giske

42 prosent mener Ap-ledelsen er svekket uten Trond Giske

27 prosent av Ap's egne velgere mener partiledelsen er svakere uten Trond Giske. - Tallene er positive for Giske, sier valgforsker.

STERK POSISJON: Ipsos meningsmåling, gjort på oppdrag fra Dagbladet, viser at Trond Giske står sterkt hos mange Ap-velgere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STERK POSISJON: Ipsos meningsmåling, gjort på oppdrag fra Dagbladet, viser at Trond Giske står sterkt hos mange Ap-velgere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter å ha blitt presset fra skanse til skanse i flere uker, gikk Ap-kjempen Trond Giske av som nestleder i partiet den 2. januar i går.

Partiledelsen ble redusert til tre personer: Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Kjersti Stenseng.

Til tross for at Giske ble presset ut etter å ha innrømmet uanstendig oppførsel overfor flere kvinner, mener 42 prosent av velgerne at Ap-ledelsen er svekket uten ham, viser en spørreundersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet.

33 prosent av de spurte mener Ap-ledelsen er styrket uten Trond Giske. 25 prosent av de spurte sier at de ikke vet.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap beklager Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Tallene er positive for Giske. Vi ser at det er flere som mener at Ap's ledelse er svekket nå. Tallene viser også at Giske har en sterk posisjon i Ap, og at mange ser på ham som en representant for en fløy i Ap som ikke kommer like tydelig til uttrykk når Giske ikke er i ledelsen, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Ap-velgere savner Giske

Den nåværende ledelsen, ved Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, kommer noe bedre fra det dersom man bare spør Ap-velgere: I Ipsos' undersøkelse svarer 54 av spurte Ap-velgere at partiledelsen står sterkere uten Giske. Det er høyest av alle velgergruppene.

Samtidig avdekker tallene også at mange Ap-velgere savner Giske i partiledelsen: 27 prosent av spurte Ap-velgere mener partiledelsen står svekket tilbake uten Trond Giske.

Tallene viser også en overraskende innrømmelse fra velgere på høyresida: Blant Høyre og Frp's velgere er det et overveldende flertall som mener Ap's partiledelse savner Giske. 51 prosent av Høyre-velgere og 65 prosent av Frp-velgere sier Ap's ledelse er svakere uten Trond Giske i ledertrioen.

- Det viser at Giske har respekt utover egne velgere. Det kan hende de ser på ham som en sterk motstander, legger Johannes Bergh til.

Acer-opprør

Partisekretær Kjersti Stenseng sier hun ikke har noen kommentar til tallene.

Da Ap's stortingsgruppe behandlet Acer-saken, markerte Giske seg med å gå mot linja fra partiledelsen. I likhet med partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-veteran Martin Kolberg, LO, flere fylkeslag og mer enn 100 ordførere gikk Giske inn for å utsette saken. Han tapte voteringen med knapp margin.

I Ap er det mange som nå mener Jonas Gahr Støre nå spiller ballen rett i beina på SV og ikke minst Senterpartiet, som allerede har rappet Ap-velgere i distriktene.

- Hull i ledelsen

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

At Giske benyttet anledningen til å markere motstand mot Ap-ledelsen gikk ikke upåaktet hen hos mange.

- Jeg tror Giske som politiker etterlater seg et hull i Ap-ledelsen. Selv om samarbeidet åpenbart ikke var bra, så utfylte de hverandre godt som team. Giske er debattsterk og framstår både som råere og mer folkelig enn Støre og Tajik. Selv om noen synes det er urettferdig at han får den merkelappen, så oppleves han nok mer som grasrotas og fagbevegelsens mann. Det rommet er veldig tydelig i ACER-saken, sier Tone Sofie Aglen.

Hun er politisk redaktør i Adresseavisen og sier det likevel er påfallende at flest Ap-velgere mener partiledelsen er styrket uten Giske.

- Giske er en politiker som aldri har vært spesielt godt likt utenfor eget parti, men uavhengig av hva man synes om ham, mener de fleste han er en effektiv politiker og en glitrende debattant. Jeg forstår det som at sårene etter Giske-saken er størst i Ap og at mange nå ønsker ro.

Dagbladet har ikke lykkes få kontakt med Trond Giske for å få en kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!