42 prosent vil ha styrt boligmarked

Hele 42 prosent mener at boligmarkedet må reguleres, og styringslysten er spesielt stor i Senterpartiet. Men statssekretær Per Olaf Lundteigen (Sp) vil ikke innføre maksimalpriser igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- La Postgirobygget bli boliger

Befolkningen er delt på midten i synet på om boligmarkedet bør være regulert eller ikke. Men det er ingen tvil om at troen på det frie markedet er lavest i Senterpartiet, med 66 prosent av de spurte for et regelstyrt boligmarked.

Det er bare SVs velgere som med 72 prosent er mer styringsvillige enn Sp. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet deler seg på midten med henholdsvis 49 prosent og 42 prosent som mener regulering er best.

Til sammen mener 44 prosent at markedet bør styre boligmarkedet. Det kommer fram i undersøkelsen som er gjort av MMI 4 Fakta for Dagbladet. 930 personer ble spurt om de mener det er best med et boligmarked der prisene er regulert av lover og regler eller om det er best med fri konkurranse, der boligene selges til høystbydende.

Korrigere markedet

Statssekretær Per Olaf Lundteigen i Kommunal- og regionaldepartementet er ikke overrasket over sine egne velgeres markedstvil, men mener det er uaktuelt å gå tilbake til den tida da prisene i borettslag var regulert.

- Vi må bruke andre metoder for å korrigere markedet. Vi må blant annet bruke Husbanken og stille tomter til disposisjon for en sosial boligbygging. Det er imidlertid viktig at den innsatsen som det offentlige legger igjen, ikke blir tatt ut som gevinst av dem som selger igjen. Det er ingen fri lunsj hos den norske stat.

Utleieboliger

Politikernes vilje til å styre utleiemarkedet er imidlertid langt større. Og hele 86 prosent i undersøkelsen fra MMI 4 Fakta mener det er en viktig kommunal oppgave å bygge flere utleieboliger.

Både regjeringspartiene, SV og Arbeiderpartiet vil subsidiere byggingen av boliger for folk som har problemer med å komme inn på det åpne markedet.