42 tatt for grisekjøring ved tre skoler i Rogaland i dag

Mens tallet fra 22 Oslo-skoler er 55. - Vi kjører kontroller i flere uker, hvis folk synes det er greit å kjøre ned småbarn.

AKSJON SKOLESTART: Politiet gjennomfører i år - som tidligere år - Aksjon skolestart. Målet er å gjøre skoleveien sikrere for 6-åringer og andre smårollinger som begynner på skolen. Illustrasjonsfoto: Scanpix
AKSJON SKOLESTART: Politiet gjennomfører i år - som tidligere år - Aksjon skolestart. Målet er å gjøre skoleveien sikrere for 6-åringer og andre smårollinger som begynner på skolen. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder, video eller tips om grisekjøring på skoleveier, send inn på 2400@db.no. |||

(Dagbladet): Utrykningspolitiet i Rogaland hadde i dag storkontroll ved Kyrkjevollen skole (Hommersåk), Frøyland skole (Time) og Trones skole (Sandnes).

Resultatet er nedslående for dem som arbeider for at små barn skal ha en trygg skolevei.

40 forelegg ble skrevet ut, to bilister ble anmeldt, hvorav én mistet førerkortet. Personen som mistet førerkortet kjørte i 67 km/t i 40-sone.

- Blir mange kontroller - Folk er sløve! sier Øystein Krogstad, distriktsleder i UP Rogaland, til Dagbladet.

- Skolekontroller gjør vi hvert eneste år, det er overraskende at folk ikke er mer påpasselige.

Spesielt personen som kjørte i 67 km/t opprører UP-sjefen.

- Det er farlig, du har mye lengre reaksjonshastighet og bremselengde med så høy fart, sier Krogstad.

UP annonserer nå en rekke kontroller i Rogaland framover. Krogstad er ikke fornøyd før de slipper å skrive ut bøter.

I AKSJON: Politibetjent Egil M. Folkestadås kontrollerer bilister i nærheten av en skole i Oslo. Foto: Politiet
I AKSJON: Politibetjent Egil M. Folkestadås kontrollerer bilister i nærheten av en skole i Oslo. Foto: Politiet Vis mer

- Vi kommer nå til å kjøre skolekontroller i flere uker framover, hvis folk synes det er greit å kjøre ned småbarn.

89 km/t i 40-sone For å sette tallene fra tre Rogaland-skoler i perspektiv: Dagens tall fra hele Oslo er 51 forenklede forelegg og fire anmeldelser, hvorav ett førerkortbeslag. Personen som mistet førerkortet kjørte i 73 km/t i 40-sone.

Tallene for tre skoler i Rogaland er dermed på linje med tallene fra 22 kontroller i Norges største by. I snitt ble 2,5 bilister tatt ved Oslo-skolene, mens snittet ved Kyrkjevollen, Frøyland og Trones var 14.

Hans-Olaf Lier, politioverbetjent i Oslo-politiet, var på kontroll på Kjelsås i går.

- Av de ti forholdene vi hadde på hastighet, hadde samtlige postnummer Kjelsås. Det er underlig at folk kjører på en slik måte i sitt eget lokalmiljø, en måte de helt sikkert ikke vil at andre skal gjøre. Hvis noen kan forklare det psykiske bak det, kan de ringe meg, sier Lier.

Kan «slå» fjoråret Oslo-politiet tjuvstartet Aksjon skolestart forrige uke, da tok de en person i 89 km/t i 40-sone. Tallene for de to første dagene etter skolestart viser at de tar over 50 personer hver dag.

Fortsetter den samme trenden utover i aksjonen, vil fjorårets tall på 1029 forelegg slås. Fjoråret var forøvrig det verste året på 12 år.

- Det er overraskende hvert år at vi i det hele tatt tar noen, folk bør vite at politiet gjør en ekstrainnsats under Aksjon skolevei.

Lier mener folk ikke er klar over faren med høy fart. Spesielt i 40-sona blir bilister fristet til å kjøre for fort.

- Folk tenker ikke over følgene ved å kjøre for fort. I 30-sone er det gjerne opphøyde fotgjengeroverganger og innsnevringer, mens i 40-sone opplever ikke bilistene de samme hindringene. Det er normalt en god grunn til at det er 40-sone, selv om man ikke ser en potensiell fare, kan det være det likevel. Særlig barn er veldig uvørne i trafikken.

- Små barn uforutsigbare Ingeborg Dahl-Hilstad, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for trafikkskadde, blir opprørt når hun hører om personen som mistet førerkortet etter å ha kjørt i 67 km/t nær en skole.

- Det blir verre å kjøre for fort jo lavere fartsgrensa er. Ni av ti fotgjengere overlever å bli påkjørt i 30 km/t, mens kun to av ti overlever i 50 km/t, sier Dahl-Hilstad.

Hun håper - som Krogstad i UP - at det er sløvhet blant bilistene som ligger bak. Samtidig er det sannsynligvis mange foreldre blant dem som kjørte for fort, det overrasker henne.

- Jeg regner med at en del av dem som ble tatt selv har barn. De setter andres barns liv i fare, og lærer heller ikke sine egne barn å ferdes i trafikken.

Videre tror hun bilistene ikke er klar over hvor ille det kan gå og hvor utslagsgivende farten er for utfallet av en eventuell utlykke.

- Jeg tror ikke folk forstår konsekvensene. Små barn er litt uforutsigbare, de har ikke fullt utviklet sidesyn og mangler evne til å oppfatte og vurdere en situasjon.

REAGERER: Ingeborg Dahl-Hilstad i Landsforeningen for trafikkskadde reagerer på Rogaland-tallene i dag. Foto: Privat
REAGERER: Ingeborg Dahl-Hilstad i Landsforeningen for trafikkskadde reagerer på Rogaland-tallene i dag. Foto: Privat Vis mer