421 millioner færre fugler i Europa enn for 30 år siden

Fløyet sin vei?

FÆRRE ENN FØR: Spurv er blant fugleartene det er færre av enn før, viser en ny forskningsrapport. Foto: Susanne Nilsson / Creative Commons
FÆRRE ENN FØR: Spurv er blant fugleartene det er færre av enn før, viser en ny forskningsrapport. Foto: Susanne Nilsson / Creative CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er 421 millioner færre fugler i Europa nå enn for 30 år siden, viser en forskningsrapport som ble publisert i går.

Omgivelsene er rett og slett for tøffe mange steder, melder nyhetsbyrået AFP.

En hovedårsak er endringer i landbruket, samt at fuglenes habitat rett og slett er ødelagt i mange områder.
 
- Måten vi tar vare på omgivelsene er uholdbar for mange fuglearter, sier Richard Gregory i Royal Society for the Protection of Birds til AFP.

Studien viser at 90 prosent av reduksjonen er blant de mest vanlige fugleartene. Enkelte mer fuglearter har samtidig økt i antall, trolig som følge av målrettet innsats.

En redusert fuglebestand kan få store konsekvenser. Fugler bidrar blant annet til viktig frøspredning og til å forhindre spredning av enkelte sykdommer i landbruket, sier Richard Inger, forsker ved universitetet i Exeter.

Dataene er samlet inn fra frivillige i 25 ulike land.

Den globale fuglebestanden ble av forskere midt på 90-tallet anslått til å ligge på mellom 200 og 400 milliarder individer.