428 kommuner kan bli 100 - forsvinner din kommune?

NHO krever nytt kommunekart i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 428 kommuner bør bli til 100. I første omgang må kommunene rundt de store byene slå seg sammen til slagkraftige bo- og arbeidsmarkedsregioner, mener NHO.

- 100 kommuner er et realistisk mål. Men det viktigste er å skape robuste bykommuner der byer og omland har vokst sammen til bo- og arbeidsmarkedsregioner, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til Dagbladet.

Fra 18 til én I samarbeid med NHOs regionkontorer og med grunnlag i eksterne utredninger har NHO laget forslag til nye storkommuner rundt de store byene. De nye storkommunene representerer rundt 60 prosent av befolkningen i dagens kommune-Norge.

I Oslo-regionen har 23 kommuner blitt til fem, rundt Ålesund har 18 kommuner blitt til én. Til storkommunen Drammen i Buskerud har NHO lagt to Vestfold-kommuner, Sande og Svelvik. Lofot-kommunene Værøy og Røst er slått sammen med Bodø og ni andre kommuner til storkommunen Salten. NHO har lagt bo- og arbeidsmarked til grunn, men også sett hen til planer for nye infrastrukturer.

Det haster - Vi har en rask befolkningsvekst i Norge. Ifølge prognosene kan vi bli nærmere sju millioner mennesker i 2040. Vi må ruste oss. Når situasjonen er prekær, når byene kveles av køer og forurensing, er det litt sent å gjøre noe med det. Vi bør maksimere mulighetene og minimere problemene ved å ruste Norge best mulig for veksten, sier Skogen Lund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.