Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

428 kommuner kan bli 100 - forsvinner din kommune?

NHO krever nytt kommunekart i 2017.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 428 kommuner bør bli til 100. I første omgang må kommunene rundt de store byene slå seg sammen til slagkraftige bo- og arbeidsmarkedsregioner, mener NHO.

- 100 kommuner er et realistisk mål. Men det viktigste er å skape robuste bykommuner der byer og omland har vokst sammen til bo- og arbeidsmarkedsregioner, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund til Dagbladet.

Fra 18 til én I samarbeid med NHOs regionkontorer og med grunnlag i eksterne utredninger har NHO laget forslag til nye storkommuner rundt de store byene. De nye storkommunene representerer rundt 60 prosent av befolkningen i dagens kommune-Norge.

I Oslo-regionen har 23 kommuner blitt til fem, rundt Ålesund har 18 kommuner blitt til én. Til storkommunen Drammen i Buskerud har NHO lagt to Vestfold-kommuner, Sande og Svelvik. Lofot-kommunene Værøy og Røst er slått sammen med Bodø og ni andre kommuner til storkommunen Salten. NHO har lagt bo- og arbeidsmarked til grunn, men også sett hen til planer for nye infrastrukturer.

Det haster - Vi har en rask befolkningsvekst i Norge. Ifølge prognosene kan vi bli nærmere sju millioner mennesker i 2040. Vi må ruste oss. Når situasjonen er prekær, når byene kveles av køer og forurensing, er det litt sent å gjøre noe med det. Vi bør maksimere mulighetene og minimere problemene ved å ruste Norge best mulig for veksten, sier Skogen Lund.

- Vi ser mange eksempler på at utbygging av vei og bane ikke følges opp av boligbygging og utvikling av knutepunktene, fordi samferdsel og boligbygging planlegges og besluttes på ulike forvaltningsnivåer og med mange kommuner involvert. Beslutninger om samferdsel og boligbygging må sees i sammenheng. Det vil bli enklere med større kommuner, mener Skogen Lund.

Torsdag denne uka går NHOs årskonferanse av stabelen. Temaet i kommunevalgåret er befolkningsvekst og framtidas kommunestruktur. Ifølge Skogen Lund haster det med å få ned tallet på kommuner. Næringslivet taper på dagens kommunestruktur.

Fornuft og følelse - Kommunesammenslåing vekker engasjement. Ikke alle kommuner vil komme optimalt ut. Noen må bytte navn. Det er mye følelser knyttet til det. Men det kan ikke stå i veien for en fornuftig inndeling av kommunene. Næringslivet betaler en pris for køståing, byråkrati og mindre tilgang til kompetent arbeidskraft. Større kommuner er en del av svaret, fordi det bidrar til forenkling, til å løse pressutfordringer i bykommunene, og til styrking av kompetanse og fagmiljøer der.

Regjeringen tar sikte på å få på plass en ny kommunestruktur innen 2020. Så langt har kommunalminister Jan Tore Sanner (H) oppfordret til sammenslåing, og kommet med noen gulrøtter til kommuner som søker sammen. 2016 er fristen for vedtak om frivillige sammenslåinger.

- Regjeringen skal få honnør for å ha satt saken på dagsorden. Sanner skynder seg langsomt. Det er sikket politisk klokt. Men vi kan ikke vente altfor lenge. Hva skjer i 2016 med de kommunene som ikke vil slå seg sammen? Kommunereformen står og faller med det, hva man gjør når motstanden kommer. Fram til nå har det vært en innledende fase.  Stortingsproposisjonen er ventet i 2017 og da bør Stortinget kunne vedta et nytt kommunekart.   

Håper på Ap Hun håper også Arbeiderpartiet vil bidra til en ny kommunestruktur med langt færre, men større kommuner.

- Det er en fordel med tverrpolitisk enighet rundt store strukturreformer, så jeg håper Ap gjør sitt for å få til en robust løsning for fellesskapet, sier Skogen Lund

BY OG LAND: NHOs administrerende direktør, Kristin Skogen Lund, sier det viktigste med kommunesammenslåingen er å skape robuste bykommuner der byer og omland har vokst sammen til bo-og arbeidsmarkedsregioner. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BY OG LAND: NHOs administrerende direktør, Kristin Skogen Lund, sier det viktigste med kommunesammenslåingen er å skape robuste bykommuner der byer og omland har vokst sammen til bo-og arbeidsmarkedsregioner. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
STØRRE OG STØRST: NHO har regnet ut befolkningen i de sammenslåtte kommunene.
STØRRE OG STØRST: NHO har regnet ut befolkningen i de sammenslåtte kommunene. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media