Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

42,8 prosent for Ap i ny rekordmåling

Ikke vært større på 30 år.

GRUNN TIL Å GLISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GRUNN TIL Å GLISE: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målingen bekrefter at partiet denne høsten har etablert seg på et nivå der oppslutningen ligger over 40 prosent av stemmene, slik en rekke målinger i forskjellige medier har vist.

Arbeiderpartiet får 42,8 prosent, etter en framgang på 1,9 prosentpoeng på den siste målingen Norstat har gjort for NRK.

En slik oppslutning ved valg hadde partiet sist i 1985, men det er nivåer som først og fremst forbindes med etterkrigsårene og lederperiodene til Einar Gerhardsen og Trygve Bratteli, fra 1945 til 1975. Da satt Arbeiderpartiet alene og regjerte, noe som kanskje ikke er helt utenkelig for Jonas Gahr Støre dersom oppslutningen skulle holde seg helt til 2017.

Ap ville nemlig manglet bare fem mandater for å ha flertall alene hvis målingen var valgresultat. Støre mener statsbudsjettet for neste år og misnøye med fordelingsprofilen er hovedårsak til velgerflukten fra regjeringspartiene.

Høyre får 21,5 prosent (-2,3 prosentpoeng), Fremskrittspartiet 12,6 (+1,3), KrF 5 (-0,7), Venstre 3,3 (-1), Sp 5,4 (+0,5), SV 3,3 (-0,4), MDG 3,7 (+0,2).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media