43 drept etter sammenstøt i Somalia

Kampene fortsetter mellom regjeringsstyrkene og militante islamister.

43 DREPT: Kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrkene, AU og islamistiske al-Shabaab. Her er bilde av de somalisiske regjeringsstyrkene fra en tidligere anledning. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/Scanpib
43 DREPT: Kraftige sammenstøt mellom regjeringsstyrkene, AU og islamistiske al-Shabaab. Her er bilde av de somalisiske regjeringsstyrkene fra en tidligere anledning. Foto: REUTERS/Mowliid Abdi/ScanpibVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampene står mellom islamistiske al Shabaab-krigere og somaliske regjeringsstyrker støttet av soldater fra Den afrikanske unionen AU.

43 drept
Somaliske regjeringsstyrker og soldater fra Den afrikanske union(AU) kjempet i dag mot islamistiske al-Shabaab-krigere i den somaliske hovedstaden Mogadishu. Sammenstøtene førte til at minst 43 mennesker ble drept.

Den somaliske regjeringen og AU-styrkene har ikke fått kontroll over opprørernes fotfeste i hovedstaden til tross for internasjonal støtte og trening, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Vi har drept 40 krigere fra al Shabaab, og vi vil fortsette å drive denne gruppen tilbake. Vi har nå drevet den bort fra de tre nordre distriktene i Mogadishu, sa parlamentarikeren Salad Ali Jelle, som var involvert i dagens kamper.

Denne helga har opprørerne tatt over et område nært presidentpalasset, ifølge viseborgermester Abdifitah Shawey.

- AU-styrkene har vært med i kampen fordi opprørerne bare var en kilometer unna presidentpalasset, sa Shawey, som videre informerte om at de hadde mistet tre soldater.

«- Våre tropper var i fare»
Somalias midlertidige regjering har stadig presset AU til å gjøre det mulig for deres soldater til å hjelpe somaliske styrker i å kjempe opposisjonsgruppene, men ugandiske og burundiske fredsbevarende styrker har bare lov til å forsvare seg selv hvis de selv blir angrepet, samt forsvare viktige områder — slik som presidentpalasset, flyplassen og havneområdet.

AL-SHABAB: Disse krigerne kjemper på al-Shababs side mot regjeringsvennlige styrker. Ifølge den somaliske regjeringen ble 40 av disse krigerne drept søndag. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix
AL-SHABAB: Disse krigerne kjemper på al-Shababs side mot regjeringsvennlige styrker. Ifølge den somaliske regjeringen ble 40 av disse krigerne drept søndag. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix Vis mer

En ambulansesjåfør fortalte Reuters at han hadde observert åtte døde mennesker. Det er usikkert om disse var med i al Shabaab-gruppen. Ambulansesjåføren hadde plukket opp 16 sårede fra gatene i den somaliske hovedstaden.

- Våre tropper var i fare, og derfor måtte vi reagere. Opprørerne krysset en rød grense de ikke hadde lov til å krysse, og kunne derfor ikke unngå militære reaksjoner, sier en representant for AU.

Islamistene kjemper for en islamistisk stat på Afrikas Horn, og kriger mot regjeringsstyrkene som får støtte fra 4 300 soldater fra AU. Myndighetene i Somalia hevder al-Shababb har bånd til al-Qaida, noe islamistene nekter for.

For to uker siden opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at 159 000 mennesker har flyktet fra kampene i Somalia den siste tida. Landet har vært uten en effektiv sentralregjering siden 1991.

Kampene har drept minst 18 000 mennesker, og såret enda flere. I går drepte sammenstøt mellom opprørerne og regjeringsstyrkene minst 20 mennesker. Dette er ifølge Reuters de hardeste kampene på flere uker.

MÅTTE GRIPE INN: AUs fredsbevarende styrker med blå FN-farger ved en tidligere anledning. AU-styrker måtte i dag gripe inn i kampene mellom regjeringsstyrkene og al-Shabaab-styrkene. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix
MÅTTE GRIPE INN: AUs fredsbevarende styrker med blå FN-farger ved en tidligere anledning. AU-styrker måtte i dag gripe inn i kampene mellom regjeringsstyrkene og al-Shabaab-styrkene. Foto: AP Photo/Abd Raouf/Scanpix Vis mer