43 nye asylavslag

I dag fikk ytterligere 43 bulgarere avslag på sine asylsøknader. Samtidig ble den antatte hovedmannen bak transporten av bulgarere varetektsfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen har nå 81 bulgarere fått avslag på søknadene om å få bli i Norge.

- Søknadene er grunnløse og tilfredsstiller ikke kravene til oppholdstillatelse i Norge, sier informasjonssjef Are Sauren i Utlendingsdirektoratet, UDI, til NTB.

I alt har 848 bulgarske statsborgere kommet til Norge i løpet av juni og juli. 12 av dem ankom i to busser fredag ettermiddag. I en av bussene var det også to personer fra Moldova. Alle bulgarerne som så langt har fått asylsøknadene sine behandlet, har fått avslag.

De første søknadene ble avgjort onsdag, da 11 bulgarere fikk avslag på sine søknader. Torsdag behandlet UDI 27 asylsøknader. Også disse ble avslått. I helgen tar saksbehandlerne i UDI pause, før de fortsetter behandlingen av søknadene mandag.

Sauren opplyser til NTB at de første bulgarerne vil forlate Norge førstkommende mandag med et rutefly med utvidet kapasitet. Med dette flyet kommer også bulgarere som har trukket sine asylsøknader.

Årsaken til at det tar såpass lang tid fra søknadene blir avslått til bulgarerne sendes ut av landet, er at asylsøkerne har 48 timers klagefrist.

Varetekt for hovedmann

Den antatte, 51 år gamle hovedmannen bak transporten av bulgarere til Norge, er varetektsfengslet for én uke.

Den 51 år gamle mannen nekter straffskyld og påkjærte kjennelsen på stedet.

Politiet hadde bedt om to ukers varetekt for den bulgarske 51-åringen og to av hans landsmenn som ble pågrepet i går.

De to andre, en 36-åring og en 43-åring, ble i ettermiddag løslatt av Oslo forhørsrett. Retten mener deres rolle har vært forholdsvis beskjeden. Alle de tre er siktet for menneskesmugling og medvirkning til grovt bedrageri.

Retten satte varetekten av den antatte hovedmannen til én uke fordi den mener det raskt bør la seg gjøre for politiet å avklare hvilken rolle 51-åringen har hatt i saken.

- Avgjørelsen er helt grei. Vi respekterer rettens beslutning, sier aktor og politifullmektig Rune Skjold til NTB.

Mannen som nå er varetektsfengslet antas å være en av hovedmennene bak transporten av bulgarere til Norge de siste dagene.

51-åringen hevder at busstransporten var ordinær turkjøring, og at passasjerer også gikk av i Tyskland, Tsjekkia og andre land på veien.

Alle de tre mennene som er siktet, kjørte bussen, men politiet mener 51-åringen er mer sentral i saken fordi han også har en eierandel i bussen.

(NTB)