43 nye myggarter påvist i Finnmark

Helt nye for vitenskapen.

BZZZZZZT! Finnmark er eldorado for mygg. Etter en innsamlingstur sommeren og høsten 2010, påviste forskere 630 ulike arter. 43 av dem er helt nye for vitenskapen. 
Illustrasjonsfoto: DANIEL SANNUM LAUTEN
BZZZZZZT! Finnmark er eldorado for mygg. Etter en innsamlingstur sommeren og høsten 2010, påviste forskere 630 ulike arter. 43 av dem er helt nye for vitenskapen. Illustrasjonsfoto: DANIEL SANNUM LAUTENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Insektforskere har i Finnmark funnet minst 43 myggarter som ingen visste eksisterte. Flere myggarter er påvist for første gang i Europa.

I løpet av sommeren og høsten 2010 samlet forskere inn materiale fra mer enn 100 steder i Finnmark. Resultatet er nå presentert i en sluttrapport. Rapporten viser at mangfoldet av insekter tilknyttet vann i Finnmark er imponerende stort, skriver Forskning.no.

Forskerne har påvist 630 ulike arter av mygg, samt 132 arter vårfluer og teger.

De store overraskelsene kom da forskerne fant minst 43 arter som ingen visste eksisterte. Det er altså snakk om arter som er nye for vitenskapen. 38 arter ble for første gang påvist i Norge, og tolv av dem for første gang i Europa.

Insektmangfoldet i Finnmark er så stort at selv forskerne ble overrasket. Særlig var antallet arter av fjærmygg og soppmygg mye høyere enn forventet.

- Vi hadde nok forventet å finne mange nye mygg siden ikke så mye var kjent fra før, men at det skulle være så mange nye for vitenskapen, kom som en liten overraskelse på oss også, sier Torbjørn Ekrem, som leder prosjektet «Kartlegging av insekter knyttet til vann og fuktige habitater i Finnmark».