434 hotellansatte i streik

Partene i hotell- og restaurantmeklingen ble ikke enige om ny tariffavtale søndag morgen, og 434 hotellansatte er nå i streik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meklingsmannen la fram en skisse for partene i 6-tiden søndag morgen. Skissen ble godtatt av Reiselivsbedriftenes landsforening (RBL), men Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) sa nei.

- Det er trist at man ikke klarer å komme i mål, og at man må ta en konflikt, sier direktør Jostein Hansen i RBL til NTB.

Ulempetillegg årsaken

Det var spesielt spørsmålet om ulempetilleggene for helg-, kveld- og nattearbeid som førte til bruddet i meklingen.

- Ulempetillegg og lavlønnstillegg var våre prioriteringer ved dette lønnsoppgjøret. Vi har hatt disse kravene i årevis, og det tilbudet vi fikk om lavlønnstillegg vil føre til at vi igjen sakker akterut, sier Jens-Petter Hagen, informasjonsansvarlig i HRAF til NTB.

- Kravene var dels om kronetillegg per time, og dels var det spørsmålet om å utvide disse tidsrommene. Spørsmålet om å gjøre natta lenger, og starte kveld og helg før ble avgjørende, sier meklingsmann Mats Stensrud til NTB.

- Urealistisk

Arbeidstakernes krav om lavlønnstillegg på 2 kroner og et generelt tillegg på linje med verkstedsoppgjøret, 2,75 kroner, var RBL villig til å innfri. Men å utvide ulempesonene med til sammen 14 timer i uka, ville ikke RBL være med på.

- Vi har strukket oss langt på øvrige krav, ikke minst på hovedkravet om ulempetilleggene, men det viste seg ikke å være nok. Vi strakk oss så langt vi kunne innenfor en ramme på 5 prosent, mens kravet fra motparten lå på rundt 7 prosent, og det er helt urealistisk, sier Hansen.

Til sammen 434 medlemmer av Hotell- og restaurantarbeiderforbund et ved 20 reisebedrifter vil være i streik fra søndag morgen. Streiken rammer hoteller i blant annet Sandefjord, Gjøvik, Hamar, Molde, Skien, Mo i Rana, Narvik og Levanger.

Stor streikevilje

Onsdag står så ytterligere 951 medlemmer ved 23 hoteller- og restauranter for tur. Flere av storhotellene i Oslo blir tatt ut ved en opptrapping fra onsdag - blant annet Bristol, Grand og to Scandic-hoteller. Da rammes også kjente hoteller i Bergen, Trondheim, Drammen, Kristiansand, Tromsø, Haugesund, Bodø og Moss.

Ifølge Hotell- og restaurantarbeiderforbundet er streikeviljen stor.

- Vi avslutter ingen streik før vi får et betraktelig bedre lønnstillegg. Streikeviljen er god, men søndag morgen gis det dispensasjoner så hotellgjester skal få sjekket ut av hotellrommene, sier Jens-Petter Hagen i HRAF til NTB.

Hansen har foreløpig ingen formening om hvor lang tid det vil kunne gå før arbeidsgiverne igjen vil være villig til å sette seg til forhandlingsbordet.

- Utfra de høye kravene er det ikke en lett oppgave å komme til en løsning, men den må jo finne sted før eller siden. Vi har forhandlet og meklet en hel uke, så det er vel ikke flere steiner å snu med det første, sier Hansen.

NTB