436 arrestert i København

Politiet arresterte demonstrantene i senk, mener de. - Vi sluttet fordi vi vant, sier demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Sammenstøtene mellom politiet og demonstranter har nå roet seg i København.

- Aksjonene er over. Vi har 436 personer i arresten nå. Jeg tror det er derfor de har avsluttet, de ville vel ikke tilbringe natta hos oss, sier informasjons sjef for politiet i København, Flemming Munch til Dagbladet.no.

Det er uklart om det er nordmenn blant de arresterte.

Demonstrantene sier derimot at aksjonen er avsluttet fordi de har vunnet slaget.

- Vi slutter for i dag. Vi har planlagt denne demonstrasjonen i mange måneder og har lyktes med det vi ville, sier Emil til Dagbladet.no. Han er pressetalsmann for det demonstrantene kaller Aksjon G13, etter Grøndalsvænge Allé 13. som er huset de forsøkte å okkupere.

- Aksjonen var en stor suksess. Selv om vi ble møtt med en ekstrem maktdemonstrasjon fra politiet så klarte vi å ta oss inn i Grøndalsvænge Allé 13. Vi klarte å bryte politiets kjede, noe som var målet vårt, sier han.

- Har ikke brukt vold

Han avviser at demonstrantene har provosert fram reaksjonen fra politiet.

- Vi har sagt hele tiden at dette skulle være en fredelig demonstrasjon, og det har det vært. Ingen av bildene som pressen eller andre har tatt av demonstrantene viser at noen bruker vold. Det er utelukkende politiet som har brukt vold. Politiets reaksjoner var helt ute av proporsjoner. Det går ikke an å bruke tåregass på fredelige demonstranter, sier Emil som egentlig mener det er politikerne som har skylda.

ANGREP POLITIET: Demonstranter utstyrt med stige og gassmasker angrep politiet for å okkupere et nytt Ungdomshus i København i etterdag. FOTO: Nils Meilvang/SCANPIX
ANGREP POLITIET: Demonstranter utstyrt med stige og gassmasker angrep politiet for å okkupere et nytt Ungdomshus i København i etterdag. FOTO: Nils Meilvang/SCANPIX Vis mer

- Vi har prøv å få til en politisk dialog, men det har ikke lyktes. Politikerne lar politiet gjøre jobben deres, mener Emil, som sier at vi kan vente oss flere demonstrasjoner i framtida.

Også politiet sier at det har vært mindre bruk av vold en vanlig.

- Demonstrantene har vært mindre voldelige enn det vi tradisjonelt opplever fra dette miljøet. Noen sammenstøt har det vært med ungdommer som ikke har villet rette seg etter politiets instruksjoner. Vi opprettholder en viss beredskap i natt, men jeg tror dette er over for denne gang, og det er gledelig, sier Flemming Munch.

Kom forbi sperringene

Flere hundre demonstranter klarte til tross for et enormt politioppbud å ta seg inn i Grøndalsvænge Allé 13. Det er en bygning de etter planen skal okkupere som erstatning for det omstridte Ungdomshuset, som ble revet i vår etter flere dager med voldelige opptøyer.

Mellom 2000 og 4000 demonstranter gikk i ettermiddag i fire forskjellige grupper fra Nørrebro til adressen fra ulike vinkler.

Demonstrantene har samlet seg etterhvert ved Nørrebrohallen i København. Det meldes nå om en rolig stemning.

- Vi stopper nå, vi har vunnet slaget. Vi har i dag vist viljen til å ta huset og vi vil ta det igjen, men gå hjem nå. Uten nederlag i hjertene, ropte en demonstrasjons-leder til sine tilhørere.

436 arrestert i København

Dermed ser det ut til at en ukjent plan B ikke blir iverksatt likevel. Men politiet er i beredskap tross meldingene om at demonstrasjonene er på vei hjem.

Angrep med tåregass

Ifølge aktivist-nettstedet Modkraft.dk ble det kastet minst 10-12 tåregassgranater fra politiets side.

Men mange demonstranter var utstyrt med gassmasker og annet utstyr som de brukte for å forsere de store politistyrkene.

Demonstrantene kastet maling og knallskudd på politiet, og svarte politiet ved å kaste tåregassgranatene tilbake mot tjenestemennene.

Flere hundre maskerte og svartkledde personer klarte i 16.30-tida ha å forsere politiets sperringer gjennom et hull i gjerdet, og tok seg helt inn på eiendommen til huset de vil okkupere.

Det skal nå være rolig ved huset. De arresterte ble omringet av politihunder og plassert langs bygningen før de etterhvert ble fraktet inn i politibusser.

Mange nordmenn

Etter det Dagbladet.no får opplyst fra politiet i Norge har flere titalls personer fra Blitz-miljøet reist til Danmark for å delta i aksjonen.

«Vi kommer til å ha møter i forkant og kommer til å sette opp en buss som sikkert kommer til å dra noen dager i forveien eller deromkring. Så med mindre du er snut eller journalist - velkommen innom!», skrev Blitz på sine nettsider før dagens aksjon.

Ingen i den harde kjernen av blitzere som tidligere har deltatt i angrep på politiet var i dag tilstede da mye yngre aktivister holdt en fredelig støttemarkering utenfor den danske ambassaden i Oslo, og politiet kjenner identiteten på en rekke personer som nå er i Danmark.


Før demonstrasjonstoget startet i ettermiddag hadde arrangørene følgende hilsen til politiet i sin appell:

- De har ikke tåregass eller varetektsceller nok til å holde oss tilbake. De kan sette så mye piggtråd opp de bare vil, vi har avbitertenger med. De kan sette hundene inn, vi har tegnestifter og spanske ryttere.

- I dag okkuperer vi
Før meldingen om opptrappingen i ettermiddag kom, har demonstrasjonene gått forholdsvis fredelig for seg, men flere voldelige fraksjoner i de autonome miljøene er etter alt å dømme på plass i den danske hovedstaden.

Aktivistene vil okkupere bygningen for å «lage økologisk og vegansk folkekjøkken, arrangere filmfestivaler, konserter og teater, sy fine finlandshetter og spille spill i dataverkstedet».

På tross av kommentarene om tåregass og arrestasjoner bedyret arrangørene i utgangspunktet at dagens aksjon skulle være  ikkevoldelig. Det turte københavnpolitiet ikke på noen måte å ta sjansen på.

Ifølge Politiken.dk var flere busslaster med politifolk fra hele Danmark kjørt inn i København for å være i beredskap om byen igjen skulle bli kastet ut i et gateslag med brosteinskasting, brennende biler og angrep på politiet.

- Dere får ikke vite noen ting. Vi går ikke ut og forteller hva vi forventer eller hva vi tror, sier politiets talsmenn  Flemming Steen Munch om forberedelsene til demonstrasjonen.

* Se DagbladetTVs mini-dokumentar om de voldsomme opptøyene i mai

Det pågår nå også demonstrasjoner i flere andre danske byer.

Dagbladet.no kommer med mer.

TÅREGASS: En demonstrant løper forbi politiet som brukte tåregass for å stoppe demonstrantene.
<B>FREDELIG I OSLO</B>: 20-25 unge blitzere dro i ettermiddag til den danske ambassaden i Oslo for å markere sin støtte til de langt mer ytterliggående demonstrantene i København.
<B>FULL BEREDSKAP:</B> Mange hundre politifolk vokter huset som aktivistene vil okkupere.