44 anmeldt etter storaksjon mot ulovlige legemidler

Tollere fant den siste uken ulovlige narkotiske og psykoaktive legemidler i 275 postpakker, bestilt på nettet av nordmenn.

BESLAG:  Dette var blant beslagene tollerne gjorde under denne ukens aksjon Foto: Hanne K. Hanken / Statens legemiddelverk
BESLAG: Dette var blant beslagene tollerne gjorde under denne ukens aksjon Foto: Hanne K. Hanken / Statens legemiddelverkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):
Tollerne på postterminalene på Alnabru i Oslo og på Gardermoen kontrollerte rundt 1700 postpakker i løpet av aksjonen. 44 personer er anmeldt som følge av funnene.

- Dette er det femte året Norge er med på denne operasjonen. Det vi ser er at det er en kraftig økning i antall beslag, sier sier avdelingsleder Ole Kristian Gjørven i tollavdelingen i Tollregion Oslo og Akershus til Dagbladet.

Pakkene som ble beslaglagt inneholdt blant annet beroligende midler, slankepiller, antidepressiva, potensmidler, medisiner mot hjertelidelser og dopingmidler.

- Det er forbudt å importere legemidler til eget bruk som inneholder narkotika eller klassifiseres som doping, Ole Kristian Gjørven.

STATISTIKKEN:  Beslag av narkotiske tabletter 2007-2012. Tabell: Tollvesenet
STATISTIKKEN: Beslag av narkotiske tabletter 2007-2012. Tabell: Tollvesenet Vis mer

Kontrollene denne uken var en del av en aksjon i 99 land mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler, koordinert av Interpol.

- Enkelte pakker kjenner vi igjen og klarer å spore opp, selv om den er avsenderen er skjult, sier Gjørven til Dagbladet.

Advarer - Du kan få alvorlige skader av legemidler du kjøper på nettet. Legemidlene kan være falske, og da vet du ikke hva du får i deg. Innholdet kan være noe helt annet enn det som står på pakken, advarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Omsetningen av falske legemidler globalt sett er anslått til 75 milliarder dollar per år. Til sammenligning antas narkotikaomsetningen å være på 50 milliarder dollar.