DØMT FOR VOLDTEKT: En 44 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for voldtekt av en 18 år gammel kvinne på en kjent restaurant i Oslo i juni i år. Mannen har anket dommen. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DØMT FOR VOLDTEKT: En 44 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tre års fengsel for voldtekt av en 18 år gammel kvinne på en kjent restaurant i Oslo i juni i år. Mannen har anket dommen. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

44-åring dømt for voldtekt av kvinne (18) på kjendisrestaurant

Dømt til tre års fengsel for «sovevoldtekt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 44 år gammel mann er dømt til fengsel i tre år for voldtekt av en 18 år gammel kvinne som ikke var i stand til å motsette seg handlingen, ifølge Oslo tingrett.

«Sovevoldtekten» skjedde på en av Oslos mest kjente restauranter i juni i år. 44-åringen jobbet som renholder på stedet og inviterte tre jenter inn til restauranten om natta etter stengetid.

Jentene fikk servert alkohol og på et tidspunkt skal en av jentene ha lagt seg på et rom for å hvile der hun senere ble utsatt for voldtekten.

Den domfelte mener den seksuelle kontakten med kvinnen var frivillig. 18-åringen har overfor politiet og i retten forklart at hun ikke husker noe fra hendelsen.

44-åringen ble, ifølge dommen, overrasket av de to andre kvinnene under hendelsen. De tok med seg 18-åringen ut. Like etterpå påtraff en politipatrulje kvinnen i et busskur og sjekket hennes tilstand. Da fortalte venninnene om at hun kan ha blitt voldtatt. Politiet pågrep 44-åringen like etterpå.

- Dommen er en bekreftelse på at bevisene var tilstrekkelige; at det er her har skjedd en voldtekt, sier Johannessen, som også er fornøyd med at tingretten har fulgt trenden med strengere straffenivå for denne type voldtekter.

Beviskrangel Rettssaken ble utsatt en gang fordi 44-åringens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mente politiets etterforskning var svært mangelfull og kalte etterforskningen «en tilnærmet skandale».

Statsadvokat Berit Johannessen var uenig og mente tingretten ikke hørte politi- og påtalemyndighet sin versjon før de utsatte saken. I dommen fra Oslo tingrett vies det lite plass til beviskrangelen.

- At det i dommen ikke brukes tid på diskusjonen om påstanden om manglende etterforskning, tilsier at dette ikke var av noe betydning for retten og at etterforskningen har vært god nok. Tilleggsetterforskningen som politiet ble pålagt av tingretten i forkant av saken, medførte ikke til ytterligere opplysning av saken, sier Johannessen.

Dagbladet har ikke fått tak i advokat Mette Yvonne Larsen for en kommentar til denne saken. Hennes klient anket dommen da han fikk den forkynt.

Dommerne i saken var uenige og dommen ble avsagt under såkalt dissens. Flertallet mente det var bevist at fornærmede ikke hadde mulighet til å motsette seg handlingen. Mindretallet mente mannen burde frifinnes.

- Ikke kriminelt å være full Statsadvokaten minner på generelt grunnlag om at det selvsagt er overgriper som har ansvaret også i «sovevoldtektssakene».
 
- Det er ofte sterk beruselse inne i bildet og det kan noen ganger rettes en bebreidelse mot ofrenes væremåte siden de har vært så fulle. Men det er ikke straffbart å drikke seg full. Det er imidlertid en alvorlig straffbar handling å forgripe seg seksuelt på personer som ikke kan ta vare på seg selv, og det er viktig å minne om at en slik handling kan medføre flere års fengsel, sier Johannessen.