Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byggeskandalen på Stortinget:

44 dager i det blå: Dette svarer de ikke på

19.desember fikk stortingsdirektør Ida Børresen vite at kostnadsramma sprakk. 1.februar ble presidentskapet orientert. Hun vil ikke svare på om stortingspresident Olemic Thommesen (H) spurte om overskridelser i tiden mellom.

BURDE HA TRUKKET SEG: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener at stortingspresident Olemic Thommessen burde ha trukket seg allerede i fjor høst. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det store spørsmålet «alle» lurer på etter onsdagens redegjørelse fra stortingspresident Olemic Thommesen (H), er hva presidentskapet i Stortinget gjorde for å skaffe seg informasjon om kostnadsutviklingen i byggeskandalen på Stortinget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre var onsdag tydelig urolig.

- Spørsmålet er om det er gjort nok fra presidentskapets side. Dagen før han gikk på talerstolen 20. desember og sa at prosjektet var presset, men i rute, hadde Stortingets direktør et møte i prosjektstaben som hadde helt andre opplysninger som var veldig alvorlige. Jeg synes ikke vi har fått et beroligende svar på om han burde gjort mer for å ha kontroll på prosjektet, sa Støre om Thommesen.

UROLIG: Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er usikker på om det er gjort nok fra presidenten sin side. Video: Frida Andersen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
MÅTTE GÅ: Stortingets direktør Ida Børresen gikk av 15.februar etter den siste utviklingen i byggeprosjektet, som blant annet omfatter rehabilitering av nabogården til Stortinget, en underjordisk tunnel og et nytt postmottak torsdag ettermiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅTTE GÅ: Stortingets direktør Ida Børresen gikk av 15.februar etter den siste utviklingen i byggeprosjektet, som blant annet omfatter rehabilitering av nabogården til Stortinget, en underjordisk tunnel og et nytt postmottak torsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

19. desember kom nemlig den første meldingen som opposisjonen mener burde få alarmklokkene til å ringe til stortingsdirektør Ida Børresen sitt prosjektråd.

Fikk vite om sprekk

Onsdag ble det klart prosjektrådet da skal ha fått beskjed om at «gjenstående reserver vurderes som ikke tilstrekkelige», og at det ble antatt økte kostnader.

Overfor Dagbladet bekrefter Børresen at hun 19. desember fikk vite om kostnadssprekken.

Børresen skal ha unnlatt å gi denne informasjonen videre til presidentskapet og Thommesen, som dagen derpå gikk på Stortingets talerstol og informerte om at prosjektets kostnadsramme lå an til å holde.

«Vi hadde på det tidspunktet igangsatt arbeidet med en fullstendig gjennomgang av basiskalkylen for prosjektet og prosjektrådet var enig om at det var viktig at dette arbeidet ble fullført før vi la frem nye tall. På denne bakgrunn informerte jeg heller ikke presidenten eller presidentskapet ytterligere om situasjonen», skriver stortingsdirektør Ida Børresen i en epost til Dagbladet og flere andre medier, om møtet 19.desember.

Månedsrapport

Så, bare noen dager senere, 31.desember, kom månedsrapporten fra desember.

Der blir kostnadsoverskridelsen på 55 millioner kroner tallfestet for første gang.

Stortingets presidentskap blir angivelig ikke orientert før på et møte 1. februar, en måned etter rapporten som nevner denne sprekken.

«I januar arbeidet vi på høytrykk med gjennomgangen og 1. februar informerte vi presidentskapet om at kostnadsrammen på 1,8 mrd kunne bli overskredet med ca 55 mill kr», skriver Børresen i eposten.

Den nye usikkerhetsanalysen var imidlertid ikke klar på det tidspunktet.

Den blir ikke presentert for presidentskapet før 15.februar. Da - samme dag som stortingsdirektør Ida Børresen trekker seg - blir det klart at sprekken er langt større enn 55 millioner kroner, og at kostnadsramma for prosjektet bør oppjusteres med en halv milliard kroner.

«På bakgrunn av det vi nå vet om kostnadsbildet er det åpenbart for meg at jeg skulle vært mer årvåken og sørget for at det var mulig å få frem dette bildet tidligere. Det er den direkte bakgrunnen for at jeg har trukket meg fra min stilling som Stortingets direktør», skriver Børresen i eposten.

MÅ TA KONSEKVENSENE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at Thommessen bør ta konsekvensen av budsjettsprekken. Stortingspresident Olemic Thommessen og Stortingets presidentskap møtte finanskomiteen og de parlamentariske lederne i anledning budsjettoverskridelsene i Stortingets byggesak. Video: Frida Andersen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Svarer ikke på spørsmål

Hun vil ikke svare på om Thommesen etterspurte informasjon om kostnadsoverskridelser i prosjektet før 1. februar, da overskridelsen på 55 millioner skal ha blitt presentert for presidentskapet på et møte.

I en e-post til Dagbladet skriver Børresen at hun ikke vil gi ytterligere kommentarer til eposten hun onsdag sendte til flere medier om møtet 19. desember.

På direkte spørsmål fra VG, svarer også Thommesen at han ikke vil kommentere hvorvidt han har spurt om kostnadssprekk i tidsrommet etter 7. desember, da presidentskapet besluttet å etterspørre den siste usikkerhetsanalysen.

- Jeg har forutsatt hele tiden at hvis det dukket opp en situasjon eller det har vært noe nytt i dette, er det en selvfølge at vi skal få vite det, sier stortingspresidenten til VG.

Kritikerne mener Thommessen selv burde innhentet denne informasjonen.

På spørsmål om ikke det var hans lederansvar, sier Thommessen følgende til Dagbladet:

- Det kan du si. Men det er slik at vi gjennom flere år stadig har hatt sterk oppmerksomhet på dette. Det er et administrativt forhold det er snakk om. Det er ingen tvil om at vi har det overordnede ansvaret, men så må vi se hvordan systemet fungerer. Her er det altså administrasjonen som skal gi politisk ledelse den informasjonen.

Lysbakken: Gå av

Svarene Thommessen kom med onsdag, var ikke gode nok for SV-leder Audun Lysbakken.

- Svarene vi har fått har vært klare, men de viser dessverre at dette har vært en skandale utenfor kontroll. Dette bygget kommer til å stå som et monument over uansvarlig bruk av felleskapets penger, mente han og ga klar beskjed om hva han mente ble konklusjonen.

MÅ GÅ: Stortingspresident Olemic Thommessen må gå, mener SVs Audun Lysbakken. Video: Frida Andersen / Dagbladet / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

- Min beskjed til presidenten i møtet var at han må ta politisk ansvar. Det betyr at presidenten bør gå av. Folk forventer at det tas ansvar for felleskapet midler. Det er ikke et spørsmål om personlig skyld, men om politisk ansvar.

Erna Solberg vil ikke svare på om en sprekk på 1,2 milliarder skal få politiske konsekvenser.

- Det er viktig å finne årsaken til sprekken før man trekker konklusjonen, sa hun til pressen onsdag ettermiddag.

Kommenterer ikke tillit

Da Thommessen ønsket fire nye år som stortingspresident i fjor, fikk han Erna Solbergs fulle støtte, selv om sterke krefter på Stortinget ønsket en annen kandidat.

- Jeg mener at jeg som leder av Høyre ikke skal kommentere spørsmål om jeg har tillit til stortingspresidenten. Jeg har respekt for at det er Stortinget som skal behandle denne saken, sier Solberg.

Noen avklaring vil heller ikke KrF komme med.

- For KrF er det ikke riktig å diskutere tillit til Olemic Thommessen akkurat nå. Vi er midtveis i en prosess om byggesaken, og vi venter på redegjørelse av saken i Stortinget, sa KrF-leder Knut Arild Hareide onsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!