4,4 milliarder og full krangel

Regjeringen ble reddet, og Frp fikk budsjettendringer på 4,4 milliarder. Men nå starter bråket mellom Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik. Hagen sier budsjettavtalen innebærer mer bruk av oljepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt fikk Dagbladet tak i den dramatiske kuttlista regjeringspartiene ikke ønsker å offentliggjøre før i dag. For å finansiere de 4,4 milliardene Frp fikk gjenomslag for, kuttes 800 millioner kroner og diverse inntekter økes. Men budsjettavtalen innebærer et kraftig grep der budsjettkameratene tar 2,2 milliarder kroner som skulle gå til Posten og NSBs pensjonsordninger. Underdekningen skal selskapene dekke selv.

Dette grepet er omstridt og mange vil hevde at statsbudsjettet etter dette ikke blir stramt, men flere milliarder mer ekspansivt. Et ekspansivt budsjett kan føre til at det tar lenger tid før renta eventuelt går ned.

Frp's sjef-forhandler, Siv Jensen, sa i går kveld at Frp er fornøyd med endringene de fikk gjennomslag for, og at frykten for Ap's skatteskjerpelser var en av hovedgrunnene til at det ble et budsjettforlik med regjeringen.

 • Gifte pensjonister får mer penger, men får fortsatt en reduksjon i pensjonen i forhold til ugifte pensjonister.
 • Kommunene får en milliard mer, inklusive 287 millioner som går med til barnehageforliket.
 • Brennevinsavgiften kuttes med 10,9 prosent.
 • Lavtlønte får mindre skatt ved at minstefradraget heves med en prosent.

  «Harrypenger»


  Nå starter bråket rundt talltriksing og budsjettkuttene som måtte gjøres for å finansiere de 4,4 milliardene. En del kutt er gjort, men Frp beskylder nå regjeringspartiene for å i realiteten bruke mer oljepenger.

  - De var ikke villige til å gjøre reelle kutt, men har trikset og mikset ved å endre inntektsanslag og selge ut eiendommer. Dette er hva finansminister Per-Kristian Foss tidligere har kalt «harrypenger».

  - I realiteten har regjeringen gått i oljefondet og hentet mer penger. Vi mener det ville vært mer redelig å bruke oljepenger, i stedet for å forsøke å skjule det, sier Carl I. Hagen.

  Bitter Hagen


  Budsjettenigheten fører paradoksalt nok til en skjerpet tone mellom Frp og regjeringen.

  - Forholdet til regjeringen er ikke blitt bedre. Vi blir nå et knallhardt opposisjonsparti. Vi har fått en behandling vi ikke setter særlig pris på. Kuttet i alkoholavgifter er så lite at de som kommer til å juble neste år er smuglerne, sier Hagen.

I HAVN: Høyres Jan Tore Sanner (t.v.) og Siv Jensen (Frp) forsvarte hver for seg budsjettforliket.