MASSIV SKYTING: Søndag ble hele 44 mennesker skutt i Chicago i USA. 5 mennesker har så langt mistet livet på grunn av skadene. Video: CNN Vis mer

44 skutt på 14 timer i Chicago

Fem av dem som ble skutt døde etter voldsomme skyteepisoder søndag. - Totalt uakseptabelt, mener politiet.

De første meldingene om skyting i Chicago i delstaten Illinois, kom inn rundt halv to søndag natt, skriver CNN.

Ifølge Chicago Police Department ble det i løpet av de tre første timene skutt tretti mennesker, i tillegg ble to drept i ti forskjellige skyteepisoder.

Før hendelsene som skjedde på søndag, er det blitt rapportert om seks skyteepisoder på fredag og femten skyteepisoder på lørdag, der en person ble drept.

- En voldelig natt

Politisjef i Chicago, Fred Waller sa på en pressekonferanse søndag ettermiddag at «Chicago opplevde en voldelig natt». Han forklarte at noen av skyteepisodene var relatert til gjengoppgjør og la til at «Tilfeldige eller målrettede skytinger i våre gater, er totalt uakseptabelt».

Blant de skyteofrene som er identifisert, skal den yngste være 11 år og den eldste 62 år gammel.

ETTERFORSKES: De voldelige skyteepisodene som fant sted søndag etterforskes nå av politiet i Chicago, Illinois. Foto: Joshua Lott/ Getty Images / AFP / NTB Scanpix
ETTERFORSKES: De voldelige skyteepisodene som fant sted søndag etterforskes nå av politiet i Chicago, Illinois. Foto: Joshua Lott/ Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Politisjefen rettet søkelyset mot ulovlig våpen i sin tale og sa at «voldelige kriminelle bruker ulovlige våpen i noen av våre nabolag, uten å frykte konsekvensene fra deres handlinger».

Det er fortsatt tidlig i etterforskning, opplyser Waller som ikke vil kommentere mer om årsakene til skytingene.

- Jeg kan ikke si så mye nå, men noen av episodene var målrettet og andre kan ses i sammenheng med gjengoppgjør.

Han legger til at etterforskerne jobber nå for å lage en tidslinje over hendelsene på søndag, og jobber med å ta de personene som er ansvarlig for de voldelige hendelsene.

Nedgang i skytinger og drap

Chicago har slitt med mange skyteepisoder og drap de siste åra. For to år siden fikk storbyen den uønskete æren av å bli kåret til USAs drapshovedstad. Hele 762 mennesker ble drept i byen i 2016.

Tross tittelen, er det ifølge CNN færre skyteepisoder og drap nå enn det var i 2017. Henholdsvis 30 prosent færre skytinger og 25 prosent færre drap.

Selv om tallene viser at det er færre drap og skytinger i USAs tredje største by, sier ekspertene at kriminaliteten pleier å gå opp i det varme været.

Til CNN forteller Arthur Lurigio, professor i psykologi og kriminalitet på Loyola University i Chicago, at «De varme somrene gjør at flere tilbringer mer tid på gata. Det er flere møter mellom de unge som starter med diskusjoner, eskalerer til skytinger og fører til drap».