Ambulansekapringen

44 ville minutter: - Forsøkte å drepe

Villmannskjøringen kunne endt fatalt. Nå må ambulansekapreren møte i retten, tiltalt for sju drapsforsøk – deriblant to tvillingbabyer.

AMBULANSEKAPREREN: Mannen (33) som kapret en ambulanse i 2019 er tiltalt for sju drapsforsøk. Mandag 12. april starter den tre uker lange rettssaken. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Privat/Dagbladet. Foto: Atle Silgjerd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag starter rettssaken mot mannen (33) som i oktober 2019 kapret en ambulanse på Torshov i Oslo.

Det var dramatiske scener som utspilte seg 22. oktober for ett og et halvt år siden, under det politiet kalte «en gal manns ferd» i hovedstaden. Minst 19 skudd ble avfyrt av politiet i et forsøk på å stoppe ham.

Påtalemyndigheten mener mannen med kjøringen prøvde å drepe de sju som er fornærmet i saken.

- Kjøringen er av en slik karakter at han forsøkte å drepe. Derfor er det tatt ut tiltale for drapsforsøk, sier statsadvokat Alvar Randa til Dagbladet.

Ifølge tiltalen startet det hele rundt klokka 12, da han kjørte fra Furuset via E6 mot Sinsenkrysset og Rosenhoff i en Saab 9–5. Mannen holdt høy hastighet, mistet kontrollen på bilen og traff kanten på en rundkjøring.

Klokka 12.34 lå bilen på taket.

ULYKKE: Mannen var i bilulykke før han stjal ambulansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ULYKKE: Mannen var i bilulykke før han stjal ambulansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Babyer skadd

Mannen var bevæpnet med en avsagd og ladd hagle, ifølge påtalemyndigheten. Fire minutter etter ulykken rettet han våpenet mot to politibetjenter, samt en forbipasserende, som kom til området nær ulykkesstedet.

I samme tidsrom rettet han også hagla mot tre ambulansearbeidere, og tok kontroll over ambulansen deres. Han satte deretter av gårde i full fart.

I minuttene som fulgte måtte flere personer hoppe unna for å ikke bli påkjørt på fortauet. Fire personer ble truffet og lettere skadd, blant dem tvillingbabyer på sju måneder.

BABYER SKADD: To babyer på sju måneder ble lettere skadd da ambulansen traff barnevogna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BABYER SKADD: To babyer på sju måneder ble lettere skadd da ambulansen traff barnevogna. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med barnas mor, som var ute og gikk med de to i vogna da ambulansen kom kjørende i full fart. Hun ønsker ikke å stille til intervju.

Det siste drapsforsøket mannen er tiltalt for fant sted klokka 12.44. Da hadde han råkjørt i 44 minutter, med to forskjellige kjøretøy, ifølge tiltalen.

Mannen ble pågrepet klokka 12.45, etter at politiet avfyrte en rekke skudd mot ham. Spesialenheten har etterforsket politibetjentene, og henlagt saken.

FLYKTER: Slik var de dramatiske minuttene da en 32 år gammel mann dro på en «gal manns ferd» i en kapret ambulanse. Video: Dagbladet / Per Aanstad Vis mer

- Livstruende fare

Statsadvokaten ser svært alvorlig på hendelsen, og det reflekteres gjennom den alvorlige tiltalen.

- En rekke tilfeldige mennesker ble utsatt for stor og til dels livstruende fare, understreker statsadvokaten.

Kjernen i saken blir om mannen faktisk forsøkte å ta livet av personene. Mannen selv har hevdet at han ville stikke fra politiet, ifølge forsvareren.

AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa skal føre saken i retten. Foto: Berit Roald / NTB
AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa skal føre saken i retten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Statsadvokaten ønsker ikke å forhåndsprosedere saken i media, men viser til at det blir en omfattende bevisførsel, herunder forklaringer fra de fornærmede, fra vitner på de forskjellige åstedene, beslag og tekniske undersøkelser.

Det er åpnet for å idømme mannen forvaring, som er en tidsubestemt straff. Randa vil ikke kommentere om det blir nedlagt påstand om forvaring, da dette henger tett sammen med bevisførselen i saken og utfallet av denne.

Det er stevnet rundt 40 vitner i saken, som inkluderer sakkyndige, politivitner og forsvarers vitner.

TORSHOV: Ricardo Calvar var på jobb på bakeriet Backstube på Torshov da den kaprede ambulansen kjørte forbi i 12.30-tida, med politiet hakk i hæl. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lang historikk

Mannen, som nå er tiltalt for sju drapsforsøk, samt en rekke andre forhold, er tidligere straffedømt et tosifret antall ganger. Siden midten av 2000-tallet har han frekventert jevnlig i norske rettssaler.

Bruk av narkotika, ulovlige våpen, biltyveri og vold er en gjenganger i dommene mot mannen.

POLITIAKSJON: Det ble iverksatt en massiv politiaksjon, der politiet avfyrte en rekke skudd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POLITIAKSJON: Det ble iverksatt en massiv politiaksjon, der politiet avfyrte en rekke skudd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I 2017 mistet han ifølge en dom fra Asker og Bærum tingrett retten til å ha førerkort for alltid. Han er nå også tiltalt for å kjøre bil uten gyldig førerkort.

Mannen må også svare for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand 31. august samme år, samt å ha oppbevart narkotika og våpen. Det ble blant annet tatt beslag i en slåsshanske, en batong, nødblusspenn, en beholder med CS-gass, en startpistol, en øks, håndjern og en skuddsikker vest.

Dette var han allerede siktet for da han kapret ambulansen på Torshov drøyt to måneder seinere.

Under ambulansekapringen hadde han med seg en ladd og avsagd hagle av typen Silma Finnskogen. Da han ble pågrepet, ble det funnet til sammen 24 haglpatroner kaliber 12–70.

Derfor tok han ambulansen

Mannens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen forklarer at mannen erkjenner straffskyld etter tiltalen – med unntak av det som går på drapsforsøk.

- Han har aldri hatt noe forsett om å forsøke å drepe noen. Han hadde én tanke i hodet, og det var å komme seg unna politiet. Det var fordi han hadde en betydelig mengde narkotika i ambulansen.

At mannen hadde til hensikt å drepe, vil forsvareren bestride i retten.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bergøy Pedersen forsvarer den tiltale ambulansekapreren. Foto: Berit Roald / NTB
FORSVARER: Advokat Øyvind Bergøy Pedersen forsvarer den tiltale ambulansekapreren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Det er opp til påtalemyndigheten å legge fram bevis, men vi skal belyse faktum i saken – hvordan jakten har foregått. Tiltalte har tatt et valg og forsøkt å flykte fra politiet i en ambulanse. Omstendighetene rundt har påvirket valgene han tok, både bevisst og ubevisst, underveis.

- Hvorfor kapret han ambulansen?

- Den sto og gikk på tomgang da politiet kom. Det var ikke noe ønske om å spesifikt ta en ambulanse, annet at den sto på tomgang der og da.

33-åringen skal forklare seg i retten. Forsvareren påpeker at det er forståelig at påtalemyndigheten tar forbehold om påstand om forvaring i en sak som denne.

- Min tanke er at når bevisførselen er sluttført, tror jeg ikke det blir aktuelt med påstand om forvaring. Vi er forberedt på det og har argumenter mot en slik straff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer