440 sivile funnet i massegrav

Stanken ligger over Crni Vrh, rett utenfor byen Zvornik. I Bosnias hittil største massegrav er det funnet over 440 sivile bosniere som ble drept våren 1992.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi svinger inn en liten skogsvei fra en av hovedveiene utenfor Zvornik. Ingen skilt, ingen strøm av nysgjerrige mennesker eller offisielle biler forteller at dette er veien til skjulestedet for en stor forbrytelse.

!-De siste tre arbeidsdagene har vi funnet likene av ni barn mellom ett og tolv år og 13 kvinner i alle aldre, samlet i dette ene sorgens hjørne av massegraven, forteller Eva Elvira Klonowski, rettsmedisinsk arkeolog og leder for utgravingen, til NTB.

Det verste, synes hun, er at ingen har meldt denne store gruppen kvinner og barn savnet. Foreløpig har man ingen sikker forklaring på hvorfor.

- Det kan være at kvinnene og barna ble skilt fra mennene, og at alle så ble drept, slik at ingen overlevde for å melde dem savnet. Men vi skal klare å identifisere dem, sier Klonowski.

Omhyggelig skal også dødsårsaken til hver person fastslås. Men dødsårsaken til ett av barna var så åpenbar at den straks ble rapportert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia for tre dager siden.

- Dette ene barnet, som i hvert fall var under tolv år gammelt, ble skutt gjennom hodet, rett over venstre øre, forteller Klonowski.

Bare sivile

Hittil er 345 hele lik og deler av ytterligere 97 drepte funnet, opplyser statsadvokat Emir Ibrahimovic fra statsadvokatembetet i Tuzla til NTB. Utgravingen har pågått i nær to måneder, og man regner med å være ferdig om to uker. Man anslår at man vil finne ytterligere 100 drepte, slik at det totale tallet kommer opp i rundt 550.

- Graven inneholder bare sivile, det er helt klart, sier statsadvokat Ibrahimovic. -Alle klærne som er funnet er sivile. Ingen er funnet med uniform eller militære støvler. Barna vi snakker om var alle mellom ett og tolv år. Ettåringen ble funnet med en kule i hodet.

Sjefutgraver Klonowski går ned i graven og holder fram noe utgraverne har funnet i dag. En rød barnesko i tøy som et barn, antakelig seks år gammelt, hadde gledet seg over våren 1992. Fargen er ennå klar.

Så holder hun fram et ben.

- Det var leggbenet til en seks år gammel gutt. DNA-prøver vil vise hvem gutten.

Nedgravd etter Dayton

Alle er etter alt å dømme drept våren 1992, da serbiske styrker iverksatte massedrap og fordrivelse av ikke-serbere fra store deler av Bosnia.

- Alt tyder på at de drepte er bosniaker (bosniske muslimer). De har typiske klær, og vi har funnet ca. 15 dokumenter som viser at dette er folk fra Zvornik. Men nedgravingen er skjedd i flere omganger. En del av nedgravingene skjedde helt sikkert etter at Dayton-avtalen om fred i Bosnia ble inngått høsten 1995, sier Ibrahimovic. Massegraven er altså en sekundær grav, der mange er lagt etter at de først ble gravlagt et annet sted.

- De ble flyttet før folk begynte å vende tilbake etter krigen. Hensikten var å skjule hva som var skjedd. I prinsippet vet vi hvem som sto bak, men vi har foreløpig ingen individuelle bevis, sier statsadvokaten.

Etter hvert som ofrene identifiseres, vil man få kjennskap til gjerningsmennene og dem som ga ordrene. Det er brukt gravemaskiner, og det fantes ikke i landsbyene, men kanskje i Zvornik.

Mange av de drepte er funnet i likposer fra den daværende jugoslaviske hæren, bekrefter rettsmedisiner Eva Elvira Klonowski.

- Den jugoslaviske hæren hjalp og beskyttet drapsmennene. I flere andre massegraver fant vi at likene var undersøkt og identifisert av jugoslaviske leger før de ble gravlagt. Det er ikke noe nytt.

Serbisk taushet

Hvilke reaksjoner er så kommet fra offisielt serbisk hold på den store massegraven?

- Vi har politibeskyttelse fra bosnisk-serbisk politi, og de opptrer helt korrekt, sier statsadvokat Ibrahimovic. -Andre reaksjoner har vi ikke fått. Vi trenger bistand fra offisielt bosnisk-serbisk hold for å finne de skyldige.

Utgraver Klonowski er skarpere i reaksjonen:

- Spøker du? De har aldri hørt om dette. De sier ingenting og vet ingenting, sier hun om serbiske ledere.

- Det er en kollektiv benektelse av massedrapene, og ingen serbisk representant kom hit noen gang, tilføyer hun.

Hva da med serbiske sivile, er det kommet noen av ren nysgjerrighet?

- Er du gal? Her skjedde ingenting. Hvilken grunn skulle de ha til å være nysgjerrige.