ISLAMISTLEDER: Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppa som nå knyttes til kidnappingen av blant andre flere norske Statoil-ansatte i Algerie. Foto: Scanpix
ISLAMISTLEDER: Mokhtar Belmokhtar er lederen av gruppa som nå knyttes til kidnappingen av blant andre flere norske Statoil-ansatte i Algerie. Foto: ScanpixVis mer

45 000 dollar i dusør for kidnapping av ikke-amerikanske vestlige

Gruppa som har påtatt seg ansvaret for gisseltakinga i Algerie tilbød dusør på 250 000 norske kroner for kidnappinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2008 har militante islamister tilbudt dusør til kriminelle i grenseområdet mellom Algerie og Mali skriver Aftenposten.

Ifølge Wikileaks-dokumenter avisa viser til, kunne dusøren være på opptil 250 000 norske kroner.

Det er i en sikkerhetsrapport fra US State departement til amerikanske ambassader og konsulater i Afrika fra desember 2008 at dette kommer fram:

«Terrorgruppa Al-Qaida i Islamske Maghreb (AQIM) har tilbudt en dusør på omtrent 45 000 dollar til alle smuglere og banditter i nordlige Mali som kidnapper ikke-amerikanske vestlige»".

Smugling av diamanter og røyk Som kjent var Mokhtar Belmokthar (40) - mannen som har påtatt seg ansvaret for angrepet på gassproduksjonsanlegget In Amenas i Algerie - medlem av AQIM fram til juli 2012.

Ifølge Aftenposten skal han ha gitt spesiell beskjed om at dusøren for vestlige statsborgere på 45 000 dollar ikke gjaldt amerikanske gisler. Årsaken var frykt for at USA skulle slå hardt tilbake, gjennom flyangrep og spesialstyrker.

Samtidig skal belmokhtar ha gitt uttrykk for at statsborgere fra andre vestlige land var tryggere kidnappingsmål, blant annet fordi disse landene ofte valgte å betale kidnapperne penger.

Belmokhtar har, som som Dagbladet tidligere har skrevet, hatt gode kontakter også i Libya. Han knyttes ifølge The Guardian til utstrakt smugling av diamanter og sigaretter, og blir noen ganger kalt «Mr. Marlboro».

Inntektskilde Gruppa Belmokhtar per i dag kontrollerer har operert under ulike navn, både «Katibat Al-Mulathamin», «Den maskerte bataljon» eller «De maskerte brigader», samt en annen betegnelse som refererer til «De som signerer i blod».

Ifølge terroranalytikerne i International Institute for Counter-Terrorism (ICT) fikk Belmokhtars jihadister fotfeste da han etablerte seg i Azawad-ørkenen mot slutten av 2004. Før det skal han ha mistet det ene øyet i trefninger i Afghanistan og har dermed fått nok et kallenavn - «Den enøyde».

«De maskerte brigader» har de siste åra blitt knyttet til en rekke kidnappinger av vestlige. Bortføringa regnes som en viktig inntektskilde for disse islamistene, som skal være kjent for å løslate gisler etter utbetalinger av store summer i løsepenger.

840 millioner på kidnapping Kidnapping av vestlige statsborgere i landene rundt Sahara har vært en svært lukrativ virksomhet for Mokhtar Belmokhtar.

Forskere har anslått at de militante islamistene i AQIM har tjent over 840 millioner kroner på kidnappinger.

En talsmann for islamistgruppa som står bak gisselaksjonen i Algerie, sier til det mauritanske nyhetsbyrået ANI at angrepet har vært planlagt i to måneder. De advarer også om at flere angrep på utenlandske olje- og gassinteresser vil komme.

- Med henblikk på det algeriske folks lidelser lover vi regimet å utføre flere aksjoner, sier talsmannen.

- LEDET ANGREPET: Abu al-Baraa (til venstre) var ifølge gisseltakerne deres leder under gisselaksjonen. Han skal ha blitt drept av den algeriske hæren. Foto: AL-AKHBAR NEWS / AFP / SCANPIX
- LEDET ANGREPET: Abu al-Baraa (til venstre) var ifølge gisseltakerne deres leder under gisselaksjonen. Han skal ha blitt drept av den algeriske hæren. Foto: AL-AKHBAR NEWS / AFP / SCANPIX Vis mer