LIDER STORE TAP: Så mange som 45 000 IS-soldater skal ha blitt drept siden den USA-ledede koallisjonen gikk inn i Syria og Irak - 25 000 bare de siste elleve månedene. Foto: REUTERS/Murad Sezer/NTB Scanpix
LIDER STORE TAP: Så mange som 45 000 IS-soldater skal ha blitt drept siden den USA-ledede koallisjonen gikk inn i Syria og Irak - 25 000 bare de siste elleve månedene. Foto: REUTERS/Murad Sezer/NTB ScanpixVis mer

45 000 IS-krigere drept. - For første gang virker de redde

Omtales som «starten på slutten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrororganisasjonen IS har ifølge USA lidd store tap de siste elleve månedene, og så sent som nå i kveld melder Reuters at IS-lederen i Aghanistan og Pakistan skal være drept i et amerikansk droneangrep.

Så mange som 45 000 IS-soldater skal ha blitt drept siden den USA-ledede koalisjonen gikk inn i Syria og Irak - 25 000 bare de siste elleve månedene.

Det forteller koalisjonslederen fra USA, Sean MacFarland, fra en base i Bagdad ifølge dansk TV2.

- Selv om det ikke er en forutsetning for suksess, og det er vanskelig å bekrefte dette antallet eksakt, så forteller vi det for å tegne et bilde av effekten vår innsats har. Det er også en del av forklaringen på hvorfor motstanden mot oss begynner å avta, sier han.

Starten på slutten

De store tapene betyr at det nå bare er omlag 15 - 20 000 aktive IS-soldater som fortsatt opererer i Irak og Syria, og koalisjonsstyrkene angriper fortsatt strategiske mål.

Likevel er det kampen om Mosul som kan bli den siste spikeren i IS-kista.

- Starten på slutten for Daesh (IS) er befrielsen av Mosul, den nest største byen i Irak. Når den er gjenerobret, vil motstanden bli langt mindre. Det er det som er vårt fokus, sier MacFarland.

Han vil dog ikke gi noen tidsramme for når Mosul skal være inntatt, men understreker nok en gang viktigheten av de siste elleve måneders offensiv.

- Vi har blitt beskyldt for å gå for fort fram. Fra mitt synspunkt er ikke det et problem. For elleve måneder siden ble det satt spørsmålstegn ved vår strategi. Nå er alle disse spørsmålene besvart - ikke med ord, men med handlinger, sier han.

Samarbeid

Tidligere denne uka møttes Russlands president Vladimir Putin og hans tyrkiske motstykke Recep Tayyip Erdogan i St. Petersburg. Forholdet mellom de landene har vært iskaldt etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly i fjor.

Blant det som ble diskutert på møtet, var nettopp kampen mot IS, og Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu opplyste onsdag at tyrkiske fly skal gjenoppta bombingen av IS-stillinger. Han la til at Tyrkia gjerne samarbeider med Russland i kampen mot ekstremistgrupper.

IS har fortsatt kontroll over befolkningen i områdene de har befestet, men denne kontrollen svekkes ved hvert nederlag. Det skriver den tyske avisa Der Spiegel som har snakket med flere kilder som befinner seg i de IS-kontrollerte områdene.

- IS-krigerne virker frustrerte og for første gang virker de redde, forteller en av kildene til avisa.