45 121 nye millionærer i Norge på ett år

Hver tiende nordmann har millionformue.

VELFYLT KONTO: Hver tiende nordmann har ganske mye mer enn noen småkroner på kontoen, nemlig en millionformue. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VELFYLT KONTO: Hver tiende nordmann har ganske mye mer enn noen småkroner på kontoen, nemlig en millionformue. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke sånn at det bare er i Lotto-bygda Verdal det jevnlig blir nye millionærer.

Formuene vokser i stor fart over hele landet.

I dag kommer skattetallene for 2013, og de viser at det har vært et kraftig hopp i antall nordmenn med sjusifret beholdning på kontoen.

Hver tiende I 2013 var det 519 547 millionærer i Norge, det er en oppgang på 45 121 siden året før.

Dette betyr at over hver tiende av oss har millionformue.

For å søke i skattelistene på Skatteetaten.no må du logge deg inn via ID-porten med MinID. Men nå er det ikke lenger fritt fram for å søke på hvem man vil uten at det blir oppdaget. Fra i år kan du nemlig få vite hvem som har søkt på deg i skattelistene.

- Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser hvem som har søkt på deg. Du får opp navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt, sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Mariken Holter.

Lavere inntekt? Er inntekten oppgitt i skattelistene lavere enn det du faktisk tjente?

Det er fordi inntekten som oppgis i skattelistene er såkalt alminnelig inntekt, altså nettoinntekt. Dette er summen av inntekter, minus alle fradrag.

Fradragene kan være alt fra renteutgifter, pendlerutgifter, sykdomsutgifter eller liknende. Skatteetaten har laget en Fradragsveileder, dersom du er usikker på hvilke fradrag du har rett på.

Utliknet skatt er all skatt, inkludert trygdeavgift, toppskatt, skatt på utbytte og skatt til stat og kommune.

Formuen som er oppgitt er såkalt nettoformue, og er summen av blant annet bankinnskudd, verdipapirer og fast eiendom, minus gjeld. Det er viktig å merke seg at fast eiendom regnes etter likningsverdi, og ikke markedsverdi.