LAGT I BAKKEN: Denne blitzeren ble pågrepet foran stortinget. Foto: Torstein Bøe
LAGT I BAKKEN: Denne blitzeren ble pågrepet foran stortinget. Foto: Torstein BøeVis mer

45-50 blitzere innbrakt etter motdemonstrasjon

- De sendte politihund etter ham. Det virket veldig drøyt, forteller vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag måtte politiet fjerne 45-50 personer etter at det ble startet en motdemonstrasjon mot Stopp Islamiseringen av Norges(Sian) markering utenfor Stortinget.

Stopp Islamiseringen av Norge hadde fått tillatelse til å gjennomføre sin markering på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

- Da markeringen startet klokka 13 begynte det å komme motdemonstranter. Da var det bare to representanter fra Sian på stedet, sier operasjonsleder ved Oslo politidistrikt, Even Jørstad til Dagbladet.

Over 45 blitzere innbrakt Vi har innbrakt rundt 45-50 blitzere etter deres motdemonstrasjon i dag, opplyser Jørstad til Dagbladet.

- Disse personene er ikke pågrepet, det er det viktig å presisere. De er innbrakte, noe som vil si at vi kan holde dem i forvaring i 4 timer for å avklare forholdet de er innbrakt for. De kan pågripes seinere, men deres status er for øyeblikket innbrakte, sier Jørstad.

Lovlig demonstrasjon Han understreker av Sians demonstrasjon var av lovlig karakter.

- Sian hadde søkt om å få holde en markering fra 13.00 til 15.00 lørdag formiddag, og fikk innvilget denne søknaden. Vi vet fra tidligere at budskapet fra Sian kan oppfattes som omstridt, så vi bestemte oss for å være synlige i området, sier Jørstad.

- Det var ingen voldelige konfrontasjoner mellom Sian og motdemonstrantene, og det foregikk mest verbalt. Det var støy, veldig mye støy. Motdemonstrantene hindret også offentlig ferdsel i området, og nektet å fjerne seg. Dette er årsaken til at de er innbrakt, sier Jørstad.

Barket sammen Torstein Bøe var vitne til hendelsesforløpet da politiet og blitzere barket sammen.

- Jeg satt på en benk foran Stortinget da de barket sammen bak meg. Det var ingen stor slåsskamp, men er blitzer ble lagt i bakken og arrestert, sier Bøe.

Han sier at politiet fanget blitzerne i en sidegate.

- Gruppen med blitzere ble sperret inne i en sidegate, og flere ble tatt av politiet, sier Bøe.

Politihunder Elise Tunstrøm som var vitne til hendelsen og beskriver politiets maktbruk som overdreven.

STRIPSET: En av blitzerne kom seg løs fra stripsene. Vitner sier politiet sendte en politihund etter han. Foto: Marius Kaniewski
STRIPSET: En av blitzerne kom seg løs fra stripsene. Vitner sier politiet sendte en politihund etter han. Foto: Marius Kaniewski Vis mer

- Da var det en som kom seg ut av stripsen og begynte å løpe ut mot Karl Johan. Da slapp politiet en politihund etter han, sier Tunstrøm.

Hun forteller at det ut i fra situasjonen virket unødvendig å ty til slike virkemidler.

- Det virket veldig drøyt. Han så ikke ut som om han var gamle karen, akkurat. Når vi gikk ut i Karl Johan i Oslo hadde de tatt han, sier hun.

Straffes Operasjonslederen for Oslo politidistrikt sier flere blir bøtelagt.

- Flere vil nok bli bøtelagt, noe som er typisk for innbringelse i slike forhold. Det er juristene som avgjør dette, selvsagt, men normalt sett er dette avslutningen, sier operasjonsleder Jørstad til Dagbladet.

45-50: Over 40 blitzere ble arrestert i dagens konfrontasjon. Foto: Marius Kaniewski
45-50: Over 40 blitzere ble arrestert i dagens konfrontasjon. Foto: Marius Kaniewski Vis mer