45 års fengsel for krigsforbrytelser

Han risikerte fengsel på livstid, i stedet ble den bosnisk-kroatiske generalen Tihomir Blascic (39) dømt til 45 års fengsel i FNs krigsforbryterdomstol i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blascic var oberst da forbrytelsene ble begått og ble senere forfremmet til general. Han var den første mistenkte med så høy rang som ble stilt for retten i Haag for forbrytelser begått under borgerkrigen i Bosnia. Han ble dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten for å ha godkjent og organisert systematiske angrep på muslimer i Lasva-dalen i det sentrale Bosnia i tidsrommet 1992-1994.

Retten hevdet at Blaskic hadde spilt en nøkkelrolle i en av de mest beryktede hendelsene i Lasva-dalen, da bosnisk-kroatiske styrker drepte over 100 landsbyboere i Ahmici i april 1993, melder NTB.

Blaskic' kone Ratka brøt sammen og ble båret gråtende ut av rettssalen etter at dommerne hadde forkynt dommen. Blaskic selv forholdt seg rolig.

Strengeste straff

- Forbrytelsene du begikk, general Tihomir Blaskic, er svært alvorlige. Krigshandlingene - landsbyene som ble lagt i grus, husene og stallene som ble satt fyr på og ødelagt, menneskene som ble tvunget til å forlate sine hjem, de tapte og ødelagte livene - er uakseptable, sa rettens formann, Claude Jorda.

I alt ble Blaskic funnet skyldig i alle bortsett fra ett av de 20 anklagepunktene som omfattet forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser og alvorlige brudd på Genevekonvensjonen av 1949, som skal beskytte sivile i krig.

Blaskic-dommen er den åttende dommen som er avsagt i løpet av de sju årene Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) har eksistert. Rettssaken mot Blaskic tok 25 måneder, og det ble fremsatt mer enn 3.000 sider med bevis fra 158 vitner.

Straffen er domstolens strengeste til nå.

45 år: Tihomir Blascic må tilbringe resten av livet i fengsel for krigsforbrytelser.