Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny alarmrapport om barnevernsinstitusjoner

45 av 60 svikter

Tre fjerdedeler av undersøkte barnevernsinstitusjoner svikter i omsorgen barna får. 60 prosent av dem bryter loven.

UFORSVARLIG: Ferske tilsynsrapporter konkluderer med alvorlige lovbrudd og viser at ungdom har hatt negativ utvikling på den statlige barnevernsinstitusjonen Kasa Flatøy utenfor Bergen. Foto: Lars Eivind Bones
UFORSVARLIG: Ferske tilsynsrapporter konkluderer med alvorlige lovbrudd og viser at ungdom har hatt negativ utvikling på den statlige barnevernsinstitusjonen Kasa Flatøy utenfor Bergen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fasiten etter at landets fylkesmenn i 2018 gjennomførte tilsyn med 60 barnevernsinstitusjoners arbeid med forsvarlig omsorg og bruk av tvang.

Barnets medvirkning var et gjennomgående og integrert tema i alle forhold som ble undersøkt.

FANT LOVBRUDD: Seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Vestland avdekket lovbrudd ved 5 av 8 undersøkte institusjonsavdelinger i Hordaland. Foto: Lars Eivind Bones
FANT LOVBRUDD: Seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Vestland avdekket lovbrudd ved 5 av 8 undersøkte institusjonsavdelinger i Hordaland. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Rapportene fra fylkesmennenes landsomfattende tilsyn viser at det ble funnet svikt på alle områdene.

Her er de viktigste funnene som Statens helsetilsyn presenterer i sin tilsynsmelding som publiseres fredag:

  • I 36 av 60 barnevernsinstitusjoner avdekket fylkesmennene lovbrudd. I fem av disse ble det også oppdaget forhold som burde forbedres, men som ikke var lovbrudd.
  • Totalt er det avdekket svikt i form av lovbrudd og/eller behov for forbedring i 45 av 60 undersøkte institusjoner.
  • Det var langt flere barnevernsinstitusjoner med lovbrudd som sviktet i arbeidet med å gi forsvarlig omsorg enn i arbeidet med tvang, henholdsvis 28 mot 13. I fem av institusjonene sviktet det på begge tilsynsområdene.
  • Det ble avdekket store mangler i bemanning og kompetanse ved mange institusjoner. Denne svikten innebar at barn ikke fikk de rammene og den faglige oppfølgingen de hadde behov for og krav på i institusjonen. Dette er alvorlig fordi det er, eller kan bli, en viktig kilde til utrygghet og manglende utvikling hos barna.
  • Flere steder var det stor utskiftning blant de ansatte og utbredt bruk av vikarer som barna var utrygge på. Det var svikt i opplæring og veiledning til ansatte.
  • Enkelte steder bodde det barn med store problemer med rus eller psykisk helse, uten at personalet hadde kompetanse på disse områdene.
  • Nattevakter og vikarer ble flere steder ikke lønnet hvis de deltok i opplæring og veiledning.

- Alvorlige konsekvenser

Det framgår også av tilsynsmeldingen at det i mange institusjoner sviktet på rutiner og praksis for hvordan de ansatte skulle oppdatere seg om det enkelte barns situasjon.

«Det er flere tilfeller hvor dette har fått alvorlige konsekvenser for enkelte barn. I ett tilfelle hadde et barn fått mulighet til å sette seg selv i stor fare og i et annet tilfelle hadde det oppstått feil i medisinering av barnet», heter det.

De undersøkte institusjonene ble valgt ut fra en risiko- og sårbarhetsvurdering. Forholdene som er avdekket er dermed ikke representative for barnevernsinstitusjoner på landsbasis, opplyser Helsetilsynet.

- Altfor høyt

- At det er avdekket lovbrudd hos 60 prosent av institusjonene er likevel et altfor høyt tall. Disse barna er prisgitt det tilbudet de får. Vi ser det derfor som svært alvorlig at fylkesmennene finner at bemanningen og kompetansen ikke er god nok. Det er ikke det at institusjonene ikke har planer, men det svikter i etterlevelsen av dem. Det er i stor grad tilfeldig hvilket tilbud institusjonsbarna får, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn.

Tomter mener det hviler et tungt ansvar på institusjonenes eiere, både private og statlige.

I tilsynsrapportene fra de 15 institusjonene uten svikt er det beskrevet at ledelsen og de ansatte hadde tett oppfølging av barna og en felles faglig plattform. De hadde tydelige rammer og forutsigbare grenser.

- Vi har stilt oss spørsmålet om det er mulig å drifte barnevernsinstitusjoner forsvarlig, og kommet til at svaret må bli ja. For det viser seg jo at det er mulig å få til, sier Tomter.

Klar beskjed

Direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) understreker at det er nærmere 400 institusjoner i Norge og at mange av disse drives bra.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer

- Det er svært alvorlig at fylkesmennene finner lovbrudd ved over halvparten av de undersøkte institusjonsavdelingene. Bufetats regioner har fått klar beskjed om å skjerpe oppfølgingen av private institusjoner og egne institusjonsenheter. Vi forventer tydelige resultater, og dette følges opp tett, sier Trommald og utdyper:

- Særlig alvorlig er funnene knyttet til svikt i ledelse. Vi kan ikke ha det slik. Ledere som har et ansvar, må ta et ansvar, sier Trommald.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!